Utjecaj pasmine, spola i dobi pri klanju na odlike kvalitete trupova i mesa junadi (CROSBI ID 406336)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rošić, Ivona
Ivanković, Ante
hrvatski
Utjecaj pasmine, spola i dobi pri klanju na odlike kvalitete trupova i mesa junadi
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj pasmine, spola i dobi pri klanju na odlike kvalitete trupova i mesa junadi. U istraživanju je korišteno 940 životinja Simental pasmine (456 muškoga i 484 ženskoga spola) te 768 križanaca simentalske i mesnih pasmina (498 muškoga i 270 ženskoga spola). Klaonička dob junadi iznosila je od 12 do 20 mjeseci. Nakon klanja i obrade trupova izvršena su mjerenja klaoničke mase trupova, ocjena konformacije trupova (EUROP sustav) i prekrivenost masnim tkivom (ocjene 1- 5). Parametri boje i pH izmjereni su 24 sata post mortem na presjeku m. longissimus dorsi u visini 6. i 7. rebra, na desnoj polovici. Rezultati praćenja parametara kakvoće obrađeni su statističkim programom SAS (SAS Institut, 1999) korištenjem GLM postupka. Istraživanjem je utvrđena značajno veća klaonička masa križanaca nego čistokrvne Simental pasmine, kao i povoljnije vrijednosti parametara boje. Obradom podataka utvrđena je razlika u klaoničkoj masi i pokazateljima boje između spolova u korist muških jedinki. Nadalje, vidljive su oscilacije u srednjim vrijednostima L*, a* i b* uzevši u obzir klaoničku dob junadi. Iz navedenog stoga možemo zaključiti kako su križanci pogodniji za proizvodnju mesa gledajući kvalitativno i kvantitativno, isto kao i muške jedinke naspram ženskih. Međutim, utvrđeno je i kako dob može pozitivno utjecati na proizvodnje pokazatelje i senzorne karakteristike mesa.
pasmina; spol; dob; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Effect of breed, gender and slaughter age on carcass trait and beef quality
nije evidentirano
breed; gender; age; quality of meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb