Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Blanširanje-konvencionalni i novi postupci (CROSBI ID 406405)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dabić, Doris Blanširanje-konvencionalni i novi postupci / Suzana Rimac Brnčić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Dabić, Doris

Suzana Rimac Brnčić

hrvatski

Blanširanje-konvencionalni i novi postupci

Blanširanje je preliminarni postupak obrade voća i povrća vrućom vodom ili parom s ciljem inaktivacije enzima, promjene teksture i boje, okusa te istiskivanja intercelularnog zraka, a prethodi procesima konzerviranja kao što su zamrzavanje i sušenje. U zadnje vrijeme, primjenjuju se i novi postupci blanširanja. Mogu se podijeliti na toplinske i netoplinske postupke. U toplinske postupke blanširanja se ubrajaju omsko blanširanje, radiofrekvencijsko i mikrovalno blanširanje. U netoplinske postupke blanširanja ubrajaju se ultrazvučno blanširanje, infracrveno blanširanje i blanširanje visokim tlakovima. U radu su navedeni osnovni mehanizmi djelovanja te prednosti i nedostaci pojedinih postupaka blanširanja

Blanširanje; toplinski postupci; netoplinski postupci

nije evidentirano

engleski

Blanching-conventional and alternative methods

nije evidentirano

blanching; thermal treatments; nonthermal treatments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija