Blanširanje-konvencionalni i novi postupci (CROSBI ID 406405)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dabić, Doris
Suzana Rimac Brnčić
hrvatski
Blanširanje-konvencionalni i novi postupci
Blanširanje je preliminarni postupak obrade voća i povrća vrućom vodom ili parom s ciljem inaktivacije enzima, promjene teksture i boje, okusa te istiskivanja intercelularnog zraka, a prethodi procesima konzerviranja kao što su zamrzavanje i sušenje. U zadnje vrijeme, primjenjuju se i novi postupci blanširanja. Mogu se podijeliti na toplinske i netoplinske postupke. U toplinske postupke blanširanja se ubrajaju omsko blanširanje, radiofrekvencijsko i mikrovalno blanširanje. U netoplinske postupke blanširanja ubrajaju se ultrazvučno blanširanje, infracrveno blanširanje i blanširanje visokim tlakovima. U radu su navedeni osnovni mehanizmi djelovanja te prednosti i nedostaci pojedinih postupaka blanširanja
Blanširanje; toplinski postupci; netoplinski postupci
nije evidentirano
engleski
Blanching-conventional and alternative methods
nije evidentirano
blanching; thermal treatments; nonthermal treatments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb