Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks (CROSBI ID 406481)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Leovac, Suzana
Banjari, Ines
hrvatski
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks
Razvoj novih proizvoda, posebice funkcionalne hrane koja ima pozitivan učinak na zdravlje prioritet je prehrambenim industrijama diljem svijeta. Razlog su interes i zahtjevi potrošača koji u sve većoj mjeri oblikuju tržište hrane. Današnji je potrošač informiran i svjestan koliko je hrana važna za njegovo zdravlje. Informiranje potrošača o glikemijskom indeksu (GI) trebao bi biti prioritet obzirom na nedvojbenu povezanost s brojnim zdravstvenim posljedicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Devetnaest zdravih osoba sudjelovalo je u određivanju GI komercijalnog i novorazvijenog džema s dodatkom fruktoze i stevije, od marelice i od višnje prema normi ISO 26 642:2010. Oba džema od višnje spadaju u kategoriju niskog GI. Novorazvijeni džem od marelice spada u kategoriju niskog GI ; njegov GI je statistički značajno niži (p=0, 007) u usporedbi s komercijalnim koji spada u kategoriju srednjeg GI. Najveći subjektivni osjećaj sitosti zabilježen je za novorazvijeni džem od marelice (86, 71 bodova) koji je i organoleptički najbolje prihvaćen od strane potrošača (4, 00 ± 1, 37). Iako se radi o prvom koraku plasiranja proizvoda na tržište dobiveni rezultati pokazuju kako novorazvijeni proizvodi imaju tržišni potencijal, a posebnost im se ogleda u uporabi stevije kojoj popularnost značajno raste među potrošačima zbog brojnih povoljnih zdravstvenih učinaka.
Glikemijski indeks ; razvoj novih proizvoda ; džem ; funkcionalna hrana
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl. ing.
engleski
Comparison of commercial and newly developed jams considering glycaemic index
nije evidentirano
Glycaemic index ; product development ; jam ; functional foods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija