Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks (CROSBI ID 406481)

Ocjenski rad | diplomski rad

Leovac, Suzana Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Leovac, Suzana

Banjari, Ines

hrvatski

Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks

Razvoj novih proizvoda, posebice funkcionalne hrane koja ima pozitivan učinak na zdravlje prioritet je prehrambenim industrijama diljem svijeta. Razlog su interes i zahtjevi potrošača koji u sve većoj mjeri oblikuju tržište hrane. Današnji je potrošač informiran i svjestan koliko je hrana važna za njegovo zdravlje. Informiranje potrošača o glikemijskom indeksu (GI) trebao bi biti prioritet obzirom na nedvojbenu povezanost s brojnim zdravstvenim posljedicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Devetnaest zdravih osoba sudjelovalo je u određivanju GI komercijalnog i novorazvijenog džema s dodatkom fruktoze i stevije, od marelice i od višnje prema normi ISO 26 642:2010. Oba džema od višnje spadaju u kategoriju niskog GI. Novorazvijeni džem od marelice spada u kategoriju niskog GI ; njegov GI je statistički značajno niži (p=0, 007) u usporedbi s komercijalnim koji spada u kategoriju srednjeg GI. Najveći subjektivni osjećaj sitosti zabilježen je za novorazvijeni džem od marelice (86, 71 bodova) koji je i organoleptički najbolje prihvaćen od strane potrošača (4, 00 ± 1, 37). Iako se radi o prvom koraku plasiranja proizvoda na tržište dobiveni rezultati pokazuju kako novorazvijeni proizvodi imaju tržišni potencijal, a posebnost im se ogleda u uporabi stevije kojoj popularnost značajno raste među potrošačima zbog brojnih povoljnih zdravstvenih učinaka.

Glikemijski indeks ; razvoj novih proizvoda ; džem ; funkcionalna hrana

Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl. ing.

engleski

Comparison of commercial and newly developed jams considering glycaemic index

nije evidentirano

Glycaemic index ; product development ; jam ; functional foods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice