Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice (CROSBI ID 406555)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šeremet, Janja
Šarčević, Hrvoje
Lovrić, Ana
hrvatski
Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice
Prinos zrna i sadržaj proteina u zrnu dva su glavna cilja u programima oplemenjivanja pšenice koji određuju ekonomsku vrijednost sorte pšenice. Međutim, teško je istovremeno poboljšati ova dva svojstva zbog njihove negativne korelacije. Stoga je cilj oplemenjivača pronaći genotipove/linije koji odstupaju od te korelacije te su mnoga istraživanja usmjerena prema povećanju i sadržaja proteina u zrnu i prinosa zrna. Osim korelacije prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu za praktično oplemenjivanje važne su i korelacije prinosa i sadržaja proteina u zrnu s ostalim pokazateljima pekarske kakvoće. Cilj ovog rada bio je usporediti varijabilnost agronomskih svojstava i svojstava pekarske kakvoće između i unutar F4 potomstva kod četiri križanja ozime pšenice, te procijeniti fenotipske korelacije između svojstava. U ovom istraživanju su analizirana agronomska svojstava i indirektni pokazatelji pekarske kakvoće u pokusu koji je uključivao F4 potomstva od četiri biparentalna križanja pšenice provedena prema shemi NC II (Lela×Prima, Lucija×Prima, Lucija×Bc Mira i Lela×Bc Mira) Analizom varijance su utvrđene statistički značajne razlike između križanja za prinos zrna, hektolitarsku masu i sedimentacijsku vrijednost dok za visinu, sadržaj proteina i Pelshenke vrijednost ove razlike nisu bile značajne. Prosječna vrijednost prinosa i hektolitarske mase svih potomstava kao i najboljih pet potomstava bila je najveća za križanje Lela×Bc Mira. Stoga ovo križanje možemo izdvojiti kao perspektivno za razvoj linija/sorti visokog potencijala za prinos i pekarsku kakvoću. Kod svih četiri križanja utvrđena je pozitivna korelacija između sadržaja proteina u zrnu i Zeleny sedimentacijske vrijednosti, što se može uzeti u obzir pri odabiru genotipova za vrhunsku pekarsku kakvoću.
pšenica; prinos; pekarska kakvoća; fenotipske korelacije; agronomska svojstva
nije evidentirano
engleski
Variability of agronomic traits and parameters of baking quality at F4 progenies of wheat
nije evidentirano
wheat; yield; bread-making quality; phenotypic correlations; agronomic traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
28.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb