Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 406572)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kostić, Alen Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline / Šantek, Božidar (mentor); Trontel, Antonija (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Kostić, Alen

Šantek, Božidar

Trontel, Antonija

hrvatski

Proizvodanja mliječne kiseline iz hidrolizata lignoceluloznih sirovina i utjecaj furfurala na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline

Mliječna kiselina može se proizvesti fermentacijom jednostavnih ugljikohidrata (mono- i disaharida), polimernih ugljikohidrata (škrob, celuloza) ili sirovina koje sadrže navedene ugljikohidrate (npr. šećerna repa, kukuruzna krupica, pšenična krupica, kukuruzovina, slama). U ovom radu provedeni su uzgoji bakterija mliječne kiseline L. amylovorus DSM 20531T i L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T u modificiranoj MRS podlozi koja kao glavni izvor ugljika sadrži tri jednostavna ugljikohidrata: glukozu, ksilozu i arabinozu. Provedeni su i uzgoji ovih bakterija na hidrolizatima lignoceluloznih sirovina (kukuruzovine, slame i kukuruznih oklasaka) dobivenih nakon predtretmana s 1, 0%-tnom i 0, 5%- tnom sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru (vrijeme zadržavanja 5 min). Mliječna kiselina proizvedena je tijekom uzgoja ovih bakterija iz hidrolizata kukuruzovine i slame dobivenih nakon predtretmana s 0, 5% sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru. Bioprocesi su provedeni pri temperaturi od 40°C, brzini okretaja miješala od 150 u minuti i bez regulacije pH vrijednosti. Bakterija L. amylovorus DSM 20531T odabrana je za provođene bioprocesa u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru na hidrolizatima slame i kukuruzovine zbog većeg prinosa mliječne kiseline u odnosu na L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Zbog prisutnosti različitih toksičnih spojeva u hidrolizatima lignoceluloznih sirovina određen je i utjecaj različitih koncentracija furfurala (100 – 5000 mg L-1) na rast i aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T u MRS podlozi.

bakterije mliječne kiseline; lignocelulozne sirovine; fermentacija; mliječna kiselina; inhibitori

nije evidentirano

engleski

Lactic acid production from lignocellulosic hydrolysates and influence of furfural on growth and activity of lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria; lignocellulose raw material; fermentation; lactic acid; inhibitors

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

28.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija