Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije (CROSBI ID 406707)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Galić, Antonela
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije
U ovome radu o pršutima zaštićenim na razini Europske unije objašnjeni su proizvodni procesi Dalmatinskog pršuta, Krčkog pršuta i Drniškog pršuta. Kako bi se proizvodni procesi bolje objasnili bilo je potrebno opisati povijesni razvoj svakog proizvoda, pravilan odabir sirovine i dodataka, pravilnu primjenu i redoslijed tehnoloških postupaka. Dalmatinski pršut je hrvatski gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih nogu svinje. Krčki pršut je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja te podvrgnut procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Drniški pršut kraljevski je proizvod koji nastaje na način da se stražnje noge određene svinjske pasmine prvo sole suhom morskom soli zatim prešaju, te naposljetku suše na dimu i vjetru (bura i jugo). Nadalje, u radu su opisani ostali pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Dalmatinski pršut ; Krčki pršut ; Drniški pršut
nije evidentirano
engleski
Prosciuttos that are protected label by geographycal origin on the level of European Union
nije evidentirano
Dalmatian prosciutto ; Prosciutto of Krk ; Prosciutto of Drniš
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
27.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek