Technology production of Slavonian Kulen (CROSBI ID 406708)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vrban, Dino
Mastanjević, Krešimir
engleski
Technology production of Slavonian Kulen
U ovom radu je objašnjena tehnologija proizvodnje Slavonskog kulena. Slavonski kulen je autohtona hrvatska trajna fermentirana kobasica od svinjskog mesa koja se proizvodi tehnološkim postupcima dimljenja, sušenja i zrenja. Ovaj mesni specijalitet je od velike važnosti za regiju Slavoniju kao tvorevina koja je svojim postojanjem obilježila povijest, tradiciju i kulturu življenja. Slavonski kulen je uveden u listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nije nam poznato kada je ovaj proizvod nastao prvi puta, ali je poznato da je potrošnja bila vezana uz posebne društvene i obiteljske događaje kao što su krštenja, rođendani, vjenčanja, kao poklon i slično. U proizvodnji je važan odabir pasmine svinje, uzgoj i tov svinje za meso, odabir komada mesa, crijeva i začina, kontrola faza proizvodnje kao i receptura.
Slavonian kulen ; production technology ; preservation
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek