Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću (CROSBI ID 406778)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bashota, Luka Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću / Bituh, Martina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Bashota, Luka

Bituh, Martina

hrvatski

Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću

Šećerna bolest (diabetes mellitus) predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Prehrana ima veliku ulogu u kontroli šećerne bolesti, stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti raširenost zabluda o prehrani među osobama sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj te utvrditi koji parametri utječu na učestalost zabluda među istima. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 138 osoba sa šećernom bolešću. Najveći udio ispitanika (64, 5 %) ima između 2 i 6 zabluda, a svega 6 (4, 3 %) ispitanika nema niti jednu zabludu. Najraširenija zabluda vezana uz prehranu je da „hrana s nižim glikemijskim indeksom je „zdravija“ te ju osobe sa šećernom bolešću mogu jesti u većim količinama“. S obzirom na promatrane parametre utvrđeno je da osobe sa tipom 1 šećerne bolesti imaju manje zabluda od osoba sa tipom 2 (p<0, 001). Kako bi se smanjila raširenost zabluda potrebno je ukazati na važnost edukacije od strane nutricionista te odabira informacija iz pouzdanih izvora.

Šećerna bolest tip 1; šećerna bolest tip 2; prehrana; zablude

nije evidentirano

engleski

Dietary misconceptions among diabetic patients

nije evidentirano

Diabetes mellitus type 1; Diabetes mellitus type 2; dietary misconceptions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija