Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću (CROSBI ID 406778)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bashota, Luka
Bituh, Martina
hrvatski
Zablude o prehrani osoba sa šećernom bolešću
Šećerna bolest (diabetes mellitus) predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Prehrana ima veliku ulogu u kontroli šećerne bolesti, stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti raširenost zabluda o prehrani među osobama sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj te utvrditi koji parametri utječu na učestalost zabluda među istima. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 138 osoba sa šećernom bolešću. Najveći udio ispitanika (64, 5 %) ima između 2 i 6 zabluda, a svega 6 (4, 3 %) ispitanika nema niti jednu zabludu. Najraširenija zabluda vezana uz prehranu je da „hrana s nižim glikemijskim indeksom je „zdravija“ te ju osobe sa šećernom bolešću mogu jesti u većim količinama“. S obzirom na promatrane parametre utvrđeno je da osobe sa tipom 1 šećerne bolesti imaju manje zabluda od osoba sa tipom 2 (p<0, 001). Kako bi se smanjila raširenost zabluda potrebno je ukazati na važnost edukacije od strane nutricionista te odabira informacija iz pouzdanih izvora.
Šećerna bolest tip 1; šećerna bolest tip 2; prehrana; zablude
nije evidentirano
engleski
Dietary misconceptions among diabetic patients
nije evidentirano
Diabetes mellitus type 1; Diabetes mellitus type 2; dietary misconceptions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb