Possible application of brewer’s spent grain in biotechnology (CROSBI ID 406882)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Odak, Lidija
Tišma, Marina
engleski
Possible application of brewer’s spent grain in biotechnology
U ovom radu pivski trop iz Banjalučke pivovare biološki je obrađen uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Određen je njegov kemijski sastav: celuloza (16, 03%s.tv.), hemiceluloza (28, 92%s.tv.), lignin (12, 79%s.tv.), pepeo (5, 36%), šećeri glukoza (0, 1690 mg/gS.TV.), saharoza (0, 1150 mg/gS.TV.), fruktoza (2, 3690 mg/gS.TV.), te udio ukupnih polifenolnih spojeva (2, 991 mg/gS.TV). Analiziran je kemijski sastav pivskog tropa tijekom i nakon procesa obrade. Dodatno, mjerena je volumna aktivnost lakaze sa i bez induktora (CuSO4) tijekom 7 dana biološke obrade. Volumna aktivnost lakaze u pokusima s dodatkom induktora iznosila je 667, 167 U dm-3, a u pokusu bez dodatka induktora 606, 917 U dm-3.
brewery spent grain ; laccase ; polyphenolic compounds ; Trametes verscolor
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, Bosna i Hercegovina