Stabilnost i strukturna karakterizacija proteina FlgD iz bakterije Helicobacter pylori (CROSBI ID 407063)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stojanović, Mario
Matković-Čalogović, Dubravka
Kekez, Ivana
hrvatski
Stabilnost i strukturna karakterizacija proteina FlgD iz bakterije Helicobacter pylori
Protein FlgD bakterije Helicobacter pylori (HpFlgD) šaperon je koji igra ulogu tijekom sastavljanja kuke biča. Kuka biča dio je aparata za pokretanje koji je ujedno i faktor virulencije u ove bakterije. Bakterije koje su mutanti i nemaju tog proteina daju fenotipski nepokretne bakterije što govori da je njegova funkcija vrlo bitna prilikom sinteze kuke biča. Ovaj rad opisuje transformaciju bakterija Escherichia coli vektorom s ugrađenim genom proteina HpFlgDHis6, prekomjernu ekspresiju, pročišćavanje afinitetnom kromatografijom i gel filtracijom, postavljanje kristalizacije s čistim uzorkom proteina i rješavanje kristalne strukture proteina. Tijekom kristalizacije korišteni su uvjeti u kojima je variran udio (w/v) PEG 1500, pH pufera SPG, temperatura (4 °C i 16 °C) i koncentracija proteina. Podatci dobiveni rentgenskom strukturnom analizom kristala proteina HpFlgD dali su strukturni model do rezolucije od 2, 86 Å. Riješena struktura je pokazala da je protein građen iz dvije domene, Tudor i Fn III, koje su sastavljene od beta ploča i petlji. Struktura je slična dvijema poznatim strukturama proteina, FlgD iz bakterija Xanthomonas campestris i Pseudomonas aeruginosa. Ključna razlika između već poznatih struktura i ove jest zarotirani položaj domene Tudor.
humani patogen ; pročišćavanje proteina ; kristalizacija proteina ; rentgenska strukturna analiza ; struktura proteina
nije evidentirano
engleski
Stability and structural characterization of the FlgD protein from Helicobacter pylori
nije evidentirano
human pathogen ; protein purification ; protein crystallization ; X-ray diffraction ; protein structure
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
19.02.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb