Utjecaj Fe3+ iona na proteine i lipide citosola s mikrosomima kvasca Saccharomyces cerevisiae W303 (CROSBI ID 407074)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ražnjević, Nives
Čanadi-Jurešić, Gordana ; Tota, Marin
hrvatski
Utjecaj Fe3+ iona na proteine i lipide citosola s mikrosomima kvasca Saccharomyces cerevisiae W303
U ovom radu ispitan je utjecaj iona trovalentnog željeza na citosol s mikrosomima kvasca Saccharomyces cerevisiae W303. Utvrđeno je da teški metali, među kojima i željezo imaju utjecaj na nastanak neurodegenerativnih bolesti kao što su multipla skleroza te Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Stanično oštećenje uzrokovano je oksidativnim stresom kojeg željezo izaziva na način da mijenja kemijsku strukturu proteina i lipida. Kvasac je odabran kao modelni organizam zahvaljujući svojim dobro očuvanim biokemijskim putevima sličnim višim eukariotima, , te zbog jednostavnosti rukovanja, etičke prihvatljivosti i financijske povoljnosti. Kako bi se dokazalo posjeduju li doista Fe3+ ioni toksičan utjecaj na stanicu kvasca proveden je test preživljavanja kvasca na način da je kvasac uzgajan na podlogama s rastućim koncentracijama Fe3+ iona te na kontrolnoj podlozi koja ih nije sadržavala u periodu od 72h. Nakon što je toksičnost doista i utvrđena, kvasac je uzgojen na tekućoj YPD podlozi radi izolacije citosola s mikrosomima te proteina i lipida iz istih. Lipidi su izolirani metodom po Folchu te je nakon cjelokupne analize utvrđeno da se u uzorku tretiranom željezom povećava udio zasićenih masnih kiselina, a stanica proizvodi i neke niže masne kiseline što nije slučaj u kontrolnom uzorku. Koncentracija proteina izoliranih iz uzorka određena je metodom po Bradfordu. Proteini su razdvojeni dvodimenzionalnom elektroforezom. Kako bi se razdvojeni proteini vizualizirali, gelovi su obojeni srebrom metodom po Mortzu, obrađeni UVISpot programom radi uočavanja kvalitativnih i kvantitativnih razlika između elektroferograma. Mrljice od interesa izrezane su iz gelova, obrađene te analizirane MALDI-TOF masenom spektrometrijom. Utvrđeno je da ioni trovalentnog željeza smanjuju izričaj većine proteina, dok su samo tri proteina, između kojih i 6-fosfoglukonat dehidrogenaza koja je zadužena za prilgodbu na oksidativni stres, pokazala povećan izričaj prilikom izloženosti istome. Ioni trovalentnog željeza imaju utjecaj na proteine i lipide citosola s mikrosomima kvasca tako što mijenjaju odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, te inhibiraju izričaj većine proteina, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili.
kvasac; željezo; citosol; mikrosomi; lipidi; masne kiseline; proteini
nije evidentirano
engleski
The influence of Fe3+-ions to the proteins and lipids of the cytosol with microsomes fraction of the Saccharomyces cerevisiae yeast
nije evidentirano
yeast; iron; cytosol; microsomes; lipids; fatty acids; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet zdravstvenih studija
Rijeka