Učinkoviti sustavi proizvodnje konjskog mesa u Hrvatskoj (CROSBI ID 407361)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Osternaj, Edi
Ivanković, Ante
hrvatski
Učinkoviti sustavi proizvodnje konjskog mesa u Hrvatskoj
Konjsko meso je radi svoje osobitosti (udio proteina, masti, glikogena) cijenjeno na tržištu. Današnja proizvodnja konjskog mesa prvenstveno se bazira na teškim hladnokrvnim pasminama konja koje su prvotno bile namijenjene radu. Proizvodnja konjskog mesa u svijetu i Europi bilježi konstantan i lagani rast, a tržište EU još je uvijek otvoreno za ovu vrstu mesa budući da sami ne proizvode dostatne količine. Proizvodnja konjskog mesa u ekstenzivnim sustavima nazočna je na području Hrvatske, premda u mnogo manjem obujmu nego ranijih desetljeća. Učinkovitost sustava proizvodnje konjskog mesa bazira se na ispravnoj procijeni relevantnih tržišnih pokazatelja i ekoloških uvjeta u kojima se proizvodnja odvija, te pravilnom odabiru genotipa i proizvodnog sustava. Obzirom na iskustva susjednih zemalja i specifičnosti područja na kojima su se naše autohtone pasmine konja zadržale, dohodovno su najpovoljniji kraći sustavi tova, budući da traže najmanja ulaganja u objekte, mehanizaciju i drugu opremu. To potvrđuje i cijena koštanja kg ‘žive vage’, koja je najmanja kod sustava od 8 mjeseci (5, 89 kn/kg), a najveća kod sustava od 24 mjeseca (14, 55 kn/kg).
konjsko meso; proizvodni sustavi; autohtone pasmine
nije evidentirano
engleski
Production systems of horse meat in Croatia
nije evidentirano
horse meat; production systems; autochthonous breed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
09.07.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb