Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tov teladi za bijelo meso (CROSBI ID 407371)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jakopović, Tomislav Tov teladi za bijelo meso / Ivanković, Ante (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Jakopović, Tomislav

Ivanković, Ante

hrvatski

Tov teladi za bijelo meso

U Republici Hrvatskoj goveđe meso se tradicionalno proizvodi od teladi krava koje služe prvenstveno za proizvodnju mlijeka (dominantno krave simentalske i Holstein pasmine). Smanjenjem broja krava kao posljedice rata i negativnih trendova u govedarstvu Hrvatske, te u posljednje vrijeme sve naglašenijom specijalizacijom u proizvodnji kravljeg mlijeka, dovedene su u pitanje tovne karakteristike i kvaliteta teladi za tov, a isto tako i dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa. Za očekivati je da će se povećanjem proizvodnje mlijeka po kravi broj krava (a time i teladi) i dalje smanjivati. Kod nas postoji velika potražnja za junećim i telećim mesom. Potrebno je uspostaviti takav sustav tova gdje će se za tov junadi koristiti telad kombiniranih pasmina (simentalska i smeđa), a za tov teladi da se koristi telad mliječnih pasmina (Holstein) koja mogu dati dobre rezultate, dok su kod tova junadi do većih završnih težina ovi rezultati daleko slabiji. U posljednje vrijeme i kod nas se počeo razvijati tov teladi za bijelo meso kojeg treba i dalje poticati jer se koristi telad Holstein pasmine. U takvom sustavu simentalska telad ostaje za korištenje u tovu junadi većih završnih težina te se na taj način povećava broj teladi za tov. Proizvodnja bijelog mesa specifičan je proizvodni sustav u kojem se koristi značajna količina mlijeka ili mliječne zamjenice dok je udio ostalih sastojaka obroka znatno manji. Kao rezultat takve ishrane dobivaju se grla čije je meso posebnih osobina. Tov traje do težine 160 – 180 kg. Tako proizvedena teletina predstavlja kvalitetan proizvod koji može biti dostatan za naše potrebe jer broj Holstein krava raste.

telad; tov; bijelo meso

nije evidentirano

engleski

Fattening of calves for "white meat"

nije evidentirano

calves; fattening; ''white meat''

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

13.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)