Tov teladi za bijelo meso (CROSBI ID 407371)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jakopović, Tomislav
Ivanković, Ante
hrvatski
Tov teladi za bijelo meso
U Republici Hrvatskoj goveđe meso se tradicionalno proizvodi od teladi krava koje služe prvenstveno za proizvodnju mlijeka (dominantno krave simentalske i Holstein pasmine). Smanjenjem broja krava kao posljedice rata i negativnih trendova u govedarstvu Hrvatske, te u posljednje vrijeme sve naglašenijom specijalizacijom u proizvodnji kravljeg mlijeka, dovedene su u pitanje tovne karakteristike i kvaliteta teladi za tov, a isto tako i dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa. Za očekivati je da će se povećanjem proizvodnje mlijeka po kravi broj krava (a time i teladi) i dalje smanjivati. Kod nas postoji velika potražnja za junećim i telećim mesom. Potrebno je uspostaviti takav sustav tova gdje će se za tov junadi koristiti telad kombiniranih pasmina (simentalska i smeđa), a za tov teladi da se koristi telad mliječnih pasmina (Holstein) koja mogu dati dobre rezultate, dok su kod tova junadi do većih završnih težina ovi rezultati daleko slabiji. U posljednje vrijeme i kod nas se počeo razvijati tov teladi za bijelo meso kojeg treba i dalje poticati jer se koristi telad Holstein pasmine. U takvom sustavu simentalska telad ostaje za korištenje u tovu junadi većih završnih težina te se na taj način povećava broj teladi za tov. Proizvodnja bijelog mesa specifičan je proizvodni sustav u kojem se koristi značajna količina mlijeka ili mliječne zamjenice dok je udio ostalih sastojaka obroka znatno manji. Kao rezultat takve ishrane dobivaju se grla čije je meso posebnih osobina. Tov traje do težine 160 – 180 kg. Tako proizvedena teletina predstavlja kvalitetan proizvod koji može biti dostatan za naše potrebe jer broj Holstein krava raste.
telad; tov; bijelo meso
nije evidentirano
engleski
Fattening of calves for "white meat"
nije evidentirano
calves; fattening; ''white meat''
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
13.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb