Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice (CROSBI ID 407373)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štulina, Ivana
Ivanković, Ante
hrvatski
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice
Magarac (Equus asinus L.) je životinja dobro uklopljena u krajobraz hrvatskog priobalja zbog iznimne skromnosti i prilagodljivosti. Međutim, gubitkom gospodarske funkcije u ruralnim prostorima dospio je na listu ugroženih vrsta (Zavod za zaštitu prirode, 2006), te je od 1997. uključen u državni program za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina. U svrhu gospodarske reafirmacije primorsko-dinarskog magarca provedeno je istraživanje proizvodnje, kemijskog sastava i higijenske kvalitete magarećeg mlijeka. Uzorci mlijeka prikupljani su od lipnja do studenog 2007. godine svakih 20 dana tijekom laktacijskog perioda od 16 magarica. Laboratorijskim analizama utvrđen je osnovni kemijski sastav te higijenska kvaliteta mlijeka magarica. Dobiveni podatci statistički su obrađeni uporabom SAS paketa (1999). Rezultati su pokazali da dob i redoslijed laktacije nisu utjecali na ispitivane parametre, dok je stadij laktacije bio značajan (p<0, 001) za mliječnu mast, bjelančevine, suhu tvar, suhu tvar bez masti, te broj somatskih stanica (p<0, 05) odnosno logaritmirane somatske stanice (log10) (p<0, 01).
mlijeko magarice; proizvodnja; kemijski sastav; higijenska kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Chemical analysis and biological value of donkey's milk
nije evidentirano
donkey's milk; milk yield; chemical composition; hygiene quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
07.02.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb