Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele” (CROSBI ID 407395)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jakupec, Antonija
Ivanković, Ante
hrvatski
Razvoj tehnologija proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava-tele”
Organizacija proizvodnje goveđeg mesa po sustavu “krava tele” ima brojne prednosti. Proizvodnja je pogodnija za tradicijska ruralna područja koja se takvom proizvodnjom bitno ne mijenjaju. Povećava se zoohigijenska sigurnost životinja. Ovaj sustav držanja je ekološki prihvatljiviji, jer se životinje drže na velikom prostoru na najprirodniji način. Sustavom držanja “krava – tele” dobivaju se vitalnija telad s optimalnim rastom. U drugu fazu tova stavljaju se kao formirani preživači koji u intenzivnom tovu dobro kompenziraju prvu fazu ekstenzivnog tova. Hrana u ekstenzivnom tovu je višestruko jeftinija nego li u intenzivnom tovu. Male farme racionalnije koriste zemlju jer imaju minimalne troškove prijevoza hrane, stajnjaka i drugih proizvoda. Pašno kosnim korištenjem zemljišta površina se oplemenjuje humusom. Ovim načinom držanja stoke smanjuju se troškovi mehanizacije i živi rad. Financijski ova je proizvodnja manje opterećena. Sela biološki stare, a ova proizvodnja treba znatno manje ljudskog rada od mliječne proizvodnje. Životinje su slobodne, na svježem zraku, prirodno hranjene i nisu forsirane intenzivnom proizvodnjom. Rezultat proizvodnje goveđeg mesa u sustavu “krava – tele” je dobivanje mesa dobrih organoleptičkih odlika.
proizvodnja govedine; sustav "krava tele"; tehnologija
nije evidentirano
engleski
Development of beef production technology in "cow-calf" system
nije evidentirano
beef production; "cow-calf" system; technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb