Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva (CROSBI ID 641052)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pažin, Valerij ; Šimunić Mežnarić, Vesna ; Tompić, Teuta ; Hajduk, Gordana ; Legen, Saša ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva
U radu je istražen sadržaj policikličkih aromatskih ugljikovodika u tradicionalnim dimljenim trajnim kobasicama 0., 7., 14. 30. i 40. dana zrenja primjenom plinske kromatografije uz detekciju pomoću spektrometra masa (GC-MSMS). Ukupna količina PAH spojeva (PAH16) kretala se od početnih 116, 43 µg/kg do najvećih 877, 631 µg/kg 14. dana da bi se smanjila na 856, 772 i 693, 595 µg/kg 30. odnosno 40. dana zrenja. PAH4 vrijednosti nisu prelazile propisanih 12 µg/kg, kao ni količine benzo[a]pirena granicu od 2 µg/kg. Prije aplikacije dima u nadjevu kobasica je detektirano 12 PAH-ova, što upućuje na kontaminaciju sirovine, dodataka ili okoliša u uvjetima proizvodnje u domaćinstvu. Udio javnozdravstveno najvažnijih PAH4 je u ukupnim PAH vrijednostima iznosio tek 0, 81, 0, 57, 0, 52, 0, 46 i 0, 38 %, a benzo[a]pirena 0, 13, 0, 04, 0, 11, 0, 09 i 0, 09 %, prema danima zrenja. Količina benzo[a]pirena statistički je značajno korelirala (P<0, 05) s utvrđenim ukupnim PAH4, PAH8 i PAH16.
PAH ; trajne kobasice ; dimljenje
nije evidentirano
engleski
Policyclic aromatic hydrocarbons from smoked home- made dry sausages
nije evidentirano
PAH ; dry sausagess ; smoking
nije evidentirano
Podaci o prilogu
579-588.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres
Harapin, Ivica
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
6.Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
26.10.2016-29.10.2016
Opatija, Hrvatska