Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva (CROSBI ID 641052)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pažin, Valerij ; Šimunić Mežnarić, Vesna ; Tompić, Teuta ; Hajduk, Gordana ; Legen, Saša ; Zdolec, Nevijo Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva // Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres / Harapin, Ivica (ur.). Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 579-588

Podaci o odgovornosti

Pažin, Valerij ; Šimunić Mežnarić, Vesna ; Tompić, Teuta ; Hajduk, Gordana ; Legen, Saša ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Policiklički aromatski ugljikovodici u dimljenim trajnim kobasicama iz domaćinstva

U radu je istražen sadržaj policikličkih aromatskih ugljikovodika u tradicionalnim dimljenim trajnim kobasicama 0., 7., 14. 30. i 40. dana zrenja primjenom plinske kromatografije uz detekciju pomoću spektrometra masa (GC-MSMS). Ukupna količina PAH spojeva (PAH16) kretala se od početnih 116, 43 µg/kg do najvećih 877, 631 µg/kg 14. dana da bi se smanjila na 856, 772 i 693, 595 µg/kg 30. odnosno 40. dana zrenja. PAH4 vrijednosti nisu prelazile propisanih 12 µg/kg, kao ni količine benzo[a]pirena granicu od 2 µg/kg. Prije aplikacije dima u nadjevu kobasica je detektirano 12 PAH-ova, što upućuje na kontaminaciju sirovine, dodataka ili okoliša u uvjetima proizvodnje u domaćinstvu. Udio javnozdravstveno najvažnijih PAH4 je u ukupnim PAH vrijednostima iznosio tek 0, 81, 0, 57, 0, 52, 0, 46 i 0, 38 %, a benzo[a]pirena 0, 13, 0, 04, 0, 11, 0, 09 i 0, 09 %, prema danima zrenja. Količina benzo[a]pirena statistički je značajno korelirala (P<0, 05) s utvrđenim ukupnim PAH4, PAH8 i PAH16.

PAH ; trajne kobasice ; dimljenje

nije evidentirano

engleski

Policyclic aromatic hydrocarbons from smoked home- made dry sausages

nije evidentirano

PAH ; dry sausagess ; smoking

nije evidentirano

Podaci o prilogu

579-588.

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 6. Hrvatski Veterinarski Kongres

Harapin, Ivica

Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

6.Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

26.10.2016-29.10.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija