Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.) (CROSBI ID 408024)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žderić, Irena
Miloš, Mladen
Marasović, Maja
hrvatski
Izolacija i inhibicija enzima tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
Glavni cilj ovog rada bio je izolirati enzim tirozinazu iz dva različita izvora (šampinjona i krumpira) te ispitati njegovu aktivnost, a ujedno i inbicijska svojstva kojične kiseline, benzenboronične kiseline i 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiseline na enzim. Rezultati su pokazali da je kod gljiva, dodatak inhibitora kojične kiseline pokazao najveću inhibiciju. Benzenboronična kiselina je druga po redu po jačini inhibicije enzima, dok 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselina pokazuje najslabiju inhibiciju. Kod krumpira je korištena samo kojična kiselina kao inhibitor, koja također dobro inhibira enzim, ali slabije nego kod gljiva. Kod inhibicije gljiva kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju. Kod inhibicije benzenboroničnom kiselinom dolazi do povećanja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora. Kod inhibicije 2, 4, 6- trifluorobenzenboronične kiselinom dolazi do smanjenja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na miješanu inhibiciju. Kod inhibicije krumpira kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju.
inhibicija ; tirozinaza ; boronična kiselina
nije evidentirano
engleski
Isolation and inhibition of enzyme tyrosinase from mushroom (Agaricus bisporus) and potato (Solanum tuberosum L.)
nije evidentirano
inhibition ; tyrosinase ; boronic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
16.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split