Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 642333)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvat, Daniela ; Viljevac Vuletić, Marija ; Tucak, Marijana ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Šarkanj, Bojan ; Španić, Valentina Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.) // Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry" / Jukić, Ante (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 62-62

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Viljevac Vuletić, Marija ; Tucak, Marijana ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Šarkanj, Bojan ; Španić, Valentina

hrvatski

Utjecaj Fusarium zaraze na udio proteinskih komponenti u pšenici (Triticum aestivum L.)

Najvažnija i najštetnija bolest pšenice za mlinarsko-pekarsku industriju je fuzarijska palež klasa zbog značajnog utjecaja na prinos i kvalitetu. Fusarium vrste proizvode mikotoksine koji štetno djeluju na zdravlje ljudi i životinja. U sklopu uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Oplemenjivanje pšenice na otpornost prema Fuzarijskoj paleži klasa upotpunjeno s analizama mikotoksina i antioksidativnim putevima“ u radu je analizirano 25 kultivara pšenice različite otpornosti na Fusarium vrste. Kultivari su uzgojeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom vegetacije 2014./2015. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na udio proteinskih komponenti u ukupnim ekstrahiranim proteinima analiziranih RP-HPLC metodom. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina. U umjetno zaraženim uzorcima udio albumina i globulina je značajno veći. Udio ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno je smanjen, dok se udio ukupnih i - glijadina nije značajno mijenjao, za razliku od ω- i - glijadina. Uslijed umjetne zaraze došlo je do značajnog povećanja GLI/GLU omjera. Razina utjecaja Fusarium infekcije na proteinske komponente pšenice je značajno uvjetovana kultivarom.

pšenica ; Fusarium culmorum ; proteinske komponente ; RP-HPLC

nije evidentirano

engleski

The effect of Fusarium infection on the content of protein components in wheat (Triticum aestivum L.)

nije evidentirano

wheat ; Fusarium culmorum ; protein components ; RP-HPLC

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-62.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of 16 th Ružička days "Today science - Tomorrow industry"

Jukić, Ante

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-58-1

Podaci o skupu

International Conference 16th Ružička days "Today Science - Tomorrow Industry"

poster

21.09.2016-23.09.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija