Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje priprave uzorka za analizu polifenolnih spojeva u kožici grožđa tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (CROSBI ID 408272)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Tomaz, Ivana Optimiranje priprave uzorka za analizu polifenolnih spojeva u kožici grožđa tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti / Ašperger, Danijela ; Karoglan Kontić, Jasminka (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2016

Podaci o odgovornosti

Tomaz, Ivana

Ašperger, Danijela ; Karoglan Kontić, Jasminka

hrvatski

Optimiranje priprave uzorka za analizu polifenolnih spojeva u kožici grožđa tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti

Cilj ovoga rada bio je optimirati uvjete priprave uzoraka kao metode za ekstrakciju polifenola kožica grožđa. Ispitan je utjecaj različitog načina sušenja kožica bobica grožđa, sušenje u pećnici, na zraku pri sobnoj temperaturi te liofilizacija, na maseni udio pojedinih fenola te je utvrđeno da je liofilizacija najučinkovitija metoda. Optimiran je postupak zamrzavanja i odmrzavanja uzoraka bobica grožđa pri čemu su zamrzavane bobice sa i bez jastučića. Kožica je odvojena od ostatka bobice sa još zamrznutih bobica te nakon odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici, hladnjaku i na sobnoj temperaturi. Najveći maseni udjeli pojedinih fenola očuvani su kod uzoraka zamrznutih sa jastučićem, a sa kojih je kožica odvojena s još zamrznutih bobica. Provedeno je optimiranje pet metoda (ekstrakcija čvrsto- tekuće, ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija, mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija, enzimima potpomognuta ekstrakcija te raspršenje matrice uzorka kroz čvrstu fazu) za ekstrakciju flavonoida iz kožica bobica grožđa te je usporedbom masenih udjela flavonoida u ekstraktima dobivenim tim metodama utvrđeno da je ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija najučinkovitija metoda.

fenoli ; kožica bobice grožđa ; odmrzavanje uzoraka ; optimiranje metode ekstrakcije ; sušenje ; termička stabilnost fenola

nije evidentirano

engleski

Optimisation of the sample preparation for analysis of polyphenolic compounds in the grape skin by high performance liquid chromatography

nije evidentirano

drying ; grape berries skins ; phenolics ; optimization of extraction method ; thawing ; thermal stability of phenolics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XXX + 212

22.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)