Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost polifenola u ekstraktima kožica grožđa tijekom termičke obrade (CROSBI ID 642717)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tomaz, Ivana ; Maslov, Luna ; Andabaka, Željko ; Preiner, Darko ; Ašperger, Danijela ; Karoglan Kontić, Jasminka Stabilnost polifenola u ekstraktima kožica grožđa tijekom termičke obrade // Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a: Knjiga sažetaka / Primožič, Ines ; Hranilović, Dubravka (ur.). Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 32-32

Podaci o odgovornosti

Tomaz, Ivana ; Maslov, Luna ; Andabaka, Željko ; Preiner, Darko ; Ašperger, Danijela ; Karoglan Kontić, Jasminka

hrvatski

Stabilnost polifenola u ekstraktima kožica grožđa tijekom termičke obrade

Ekstrakti polifenola zbog njihovog pozitivnog učinka na zdravlje, imaju brojne primjene u različitim granama industrije, a ponajviše u farmaceutskoj, prehrambenoj te kozmetičkoj. Njihov se učinak na zdravlje temelji na antioksidativnim, antibakterijskim, antimikotičkim svojstvima kao i na sposobnosti apsorbiranja UV zračenja. Pojedine sorte vinove loze sadrže vrlo visoke masene udjele pojedinih polifenola (antocijanini, flavonoli, flavan-3-oli, stilbeni, hidrokscicimetne i hidroksibenzojeve kiseline) pa potencijalno mogu biti dobra sirovina za ekstrakciju polifenola u komercijalne svrhe. U ovu skupinu sorata mogu se ubrojiti i neke sorte nastale međuvrsnim križanjima vinove loze s drugim vrstama roda Vitis (posebice sorta Regent). Ove sorte imaju otpornost prema gljivičnim bolestima pa se u njihovom uzgoju koristi znatno manje sredstava za zaštitu bilja, što njihovo grožđe čini vrlo vrijednom sirovinom za proizvodnju farmaceutskih i drugih pripravaka, a i njihov uzgoj je ekonomski isplativiji. Tijekom proizvodnje pojedinih industrijskih proizvoda, vrlo se često pojedine sirovine podvrgavaju termičkoj obradi, pa stoga mora biti poznata termička stabilnost njihovih pojedinih sastavnica. Cilj ovog istraživanja je odrediti termičku stabilnost ekstrakata polifenola kožica grožđa nakon zagrijavanja pri različitim temperaturama (40 C, 50 C, 60 C) u različitom trajanju (15 min, 30 min, 1 h, 2 h, 3 h, 4 h). Stabilnost pojedinih polifenolnih spojeva sadržanih u ekstraktima kožica grožđa određena je na temelju promjena u njihovim masenim udjelima u odnosu na iste u ekstraktima koji nisu bili podvrgnuti zagrijavanju. Maseni udjeli pojedinih spojeva određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Provedeno istraživanje jasno pokazuje da se stabilnost pojedinih spojeva značajno razlikuje. Svi ispitani spojevi izrazito su stabilni tijekom zagrijavanja do 40 C. Od ispitanih spojeva, flavan-3-oli su najstabilniji, dok su antocijanini i flavonoli bili najnestabilniji. Uzimajući u obzir samo stabilnost pojedinih antocijanina, antocijanin-3, 5-O-diglukozidi značajno su termički stabilniji od odgovarajućih monoglukozida.

ekstrakti kožica grožđa ; polifenoli ; termička obrada

nije evidentirano

engleski

Stability of polyphenolic extracts from red grape skins after thermal treatments

nije evidentirano

grape skin extract ; polyphenols ; thermal treatments

nije evidentirano

Podaci o prilogu

32-32.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a: Knjiga sažetaka

Primožič, Ines ; Hranilović, Dubravka

Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6076-39-0

Podaci o skupu

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a

poster

26.02.2016-26.02.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)