Stabilnost polifenola u ekstraktima kožica grožđa tijekom termičke obrade (CROSBI ID 642717)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tomaz, Ivana ; Maslov, Luna ; Andabaka, Željko ; Preiner, Darko ; Ašperger, Danijela ; Karoglan Kontić, Jasminka
hrvatski
Stabilnost polifenola u ekstraktima kožica grožđa tijekom termičke obrade
Ekstrakti polifenola zbog njihovog pozitivnog učinka na zdravlje, imaju brojne primjene u različitim granama industrije, a ponajviše u farmaceutskoj, prehrambenoj te kozmetičkoj. Njihov se učinak na zdravlje temelji na antioksidativnim, antibakterijskim, antimikotičkim svojstvima kao i na sposobnosti apsorbiranja UV zračenja. Pojedine sorte vinove loze sadrže vrlo visoke masene udjele pojedinih polifenola (antocijanini, flavonoli, flavan-3-oli, stilbeni, hidrokscicimetne i hidroksibenzojeve kiseline) pa potencijalno mogu biti dobra sirovina za ekstrakciju polifenola u komercijalne svrhe. U ovu skupinu sorata mogu se ubrojiti i neke sorte nastale međuvrsnim križanjima vinove loze s drugim vrstama roda Vitis (posebice sorta Regent). Ove sorte imaju otpornost prema gljivičnim bolestima pa se u njihovom uzgoju koristi znatno manje sredstava za zaštitu bilja, što njihovo grožđe čini vrlo vrijednom sirovinom za proizvodnju farmaceutskih i drugih pripravaka, a i njihov uzgoj je ekonomski isplativiji. Tijekom proizvodnje pojedinih industrijskih proizvoda, vrlo se često pojedine sirovine podvrgavaju termičkoj obradi, pa stoga mora biti poznata termička stabilnost njihovih pojedinih sastavnica. Cilj ovog istraživanja je odrediti termičku stabilnost ekstrakata polifenola kožica grožđa nakon zagrijavanja pri različitim temperaturama (40 C, 50 C, 60 C) u različitom trajanju (15 min, 30 min, 1 h, 2 h, 3 h, 4 h). Stabilnost pojedinih polifenolnih spojeva sadržanih u ekstraktima kožica grožđa određena je na temelju promjena u njihovim masenim udjelima u odnosu na iste u ekstraktima koji nisu bili podvrgnuti zagrijavanju. Maseni udjeli pojedinih spojeva određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Provedeno istraživanje jasno pokazuje da se stabilnost pojedinih spojeva značajno razlikuje. Svi ispitani spojevi izrazito su stabilni tijekom zagrijavanja do 40 C. Od ispitanih spojeva, flavan-3-oli su najstabilniji, dok su antocijanini i flavonoli bili najnestabilniji. Uzimajući u obzir samo stabilnost pojedinih antocijanina, antocijanin-3, 5-O-diglukozidi značajno su termički stabilniji od odgovarajućih monoglukozida.
ekstrakti kožica grožđa ; polifenoli ; termička obrada
nije evidentirano
engleski
Stability of polyphenolic extracts from red grape skins after thermal treatments
nije evidentirano
grape skin extract ; polyphenols ; thermal treatments
nije evidentirano
Podaci o prilogu
32-32.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a: Knjiga sažetaka
Primožič, Ines ; Hranilović, Dubravka
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6076-39-0
Podaci o skupu
Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a
poster
26.02.2016-26.02.2016
Zagreb, Hrvatska