Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana (CROSBI ID 233860)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Marušić Radovčić, Nives, Lukić, Katarina, Tomljanović, Kristijan, Janči, Tibor, Vidaček, Sanja, Medić, Helga Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 2; 47-53

Podaci o odgovornosti

Marušić Radovčić, Nives, Lukić, Katarina, Tomljanović, Kristijan, Janči, Tibor, Vidaček, Sanja, Medić, Helga

hrvatski

Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0, 05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0, 5-0, 7% masti, 26% proteina te 1, 3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4, 76 (uzgojeni) i 4, 82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.

divljač ; fazan ; osnovni kemijski sastav ; sastav masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

The chemical composition and fatty acid composition of wild and farmed pheasants (Phasianus colchicus sp. L.)

nije evidentirano

game meat ; pheasant ; chemical composition ; fatty acid composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (2)

2016.

47-53

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Šumarstvo, Prehrambena tehnologija