Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ RAZLIČITIH POSTUPAKA BLANŠIRANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ZELENIH MAHUNA (CROSBI ID 408393)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ana Sigeti UTJECAJ RAZLIČITIH POSTUPAKA BLANŠIRANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ZELENIH MAHUNA / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ana Sigeti

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

UTJECAJ RAZLIČITIH POSTUPAKA BLANŠIRANJA NA FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ZELENIH MAHUNA

Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj konvencionalnih i novih postupaka blanširanja na fizikalno- kemijska svojstva zelenih mahuna. Blanširanje mikrovalovima i i ultrazvučno blanširanje mahuna provedeno je kao alternativa konvencionalnim postupcima blanširanja (blanširanje u vrućoj vodi i blanširanje vodenom parom). Promjene nakon blanširanja praćene su određivanjem kemijskih (udio vitamina C, udio pigmenta klorofila a i b, udio karotenoida, udio pepela i suhe tvari) i fizikalnih svojstava (boja i tekstura). Svi parametri određeni su neposredno nakon blanširanja te nakon mjesec dana skladištenja pri -18C i kuhanja. Rezultati istraživanja su pokazali da se bolje očuva nutritivna vrijednost te boja i tekstura mahuna nakon primjene mikrovalnog i ultrazvučnog blanširanja.

konvencionalno blanširanje; mahuna; ultrazvučno blanširanje; mikrovalno blanširanje

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF DIFFERENT BLANCHING METHODS ON PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF GREEN BEANS

nije evidentirano

conventional blanching; grean beans; ultrasound blanching; microwave blanching

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

27.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija