Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 233934)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Barun, Gabriela ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Severin, Krešimir ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Sastav mikroflore mekih, polutvrdih i tvrdih sireva na hrvatskom tržištu
U radu je istražena mikrobiološka kvaliteta mekih (n = 7), polutvrdih (n = 9) i tvrdih sireva (n = 20) na hrvatskom tržištu, podrijetlom iz uvoza i domaće proizvodnje. Određivan je broj enterokoka, stafilokoka, bakterija mliječne kiseline, kvasaca i plijesni, aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, Escherichia coli te Listeria monocytogenes. Broj bakterija mliječne kiseline kretao se od 6 do 7 log CFU/g, enterokoka 3, 5 – 4, 5 log CFU/g i koagulaza-negativnih stafilokoka 3, 5 log CFU/g. Broj kvasaca i plijesni podjednak je u polutvrdim i tvrdim sirevima (3 log CFU/g), dok je u mekim sirevima taj broj veći za 3 log. Dva uzorka (1 meki i 1 tvrdi sir) pokazala su povećan broj E. coli (5, 5 %). Enterobakterije su bile prisutne u tri polutvrda sira (33, 3 %), 5 tvrdih sireva (25 %) te 5 mekih sireva s plijesni (71, 4 %) što može upućivati na lošu kvalitetu korištene sirovine, propuste u pasterizaciji mlijeka za sirenje ili na sekundarnu kontaminaciju. Broj L. monocytogenes bio je ispod 100 CFU/g u svim uzorcima sira uzorkovanih na tržištu. Rezultati pokazuju dobru mikrobiološku kvalitetu sireva na tržištu s obzirom na patogenu mikrofloru, no nalaz bakterija indikatora onečišćenja upućuje na propuste u higijenskoj praksi proizvodnje ili distribucije.
sir; mikrobiologija; tržište
nije evidentirano
engleski
Microbial composition of soft, semi-hard and hard cheeses from a Croatian market
nije evidentirano
cheese; microbiology; retail
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24 (7-8)
2016.
80-85
objavljeno
1330-2124