Respiracijska funkcija i imunloški status radnika na preradi piva (CROSBI ID 95127)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Žuškin, Eugenija ; Mustajbegović, Jadranka ; Ivanković, Davor ; Kanceljak, Božica ; Macan, Jelena
hrvatski
Respiracijska funkcija i imunloški status radnika na preradi piva
Učestalsot kroničnih respiracijskih simptoma, ventilacijska funkcija pluća i imunološki status ispitivani su u 97 radnika na preradi piva koji su bili izloženi prašini hmelja, ječma i kukuruza u usporedbi sa 76 radnika kontrolne skupine. Ventilacija pluća mjerena je registriranjem krivulje maksimalnog ekspiracijskog protoka-volumena (MEFV)na kojoj su očitavani forsirani vitalni kapacitet (FVC), forsirani ekspiracijski volumen u prvoj sekundi (FEV1) te maksimalni ekspiracijski protoci pri 50% i zadnjih 25% vitalnog kapaciteta (FEF50, FEF25). Imunološko testiranje obavljeno je kožnim prick testom s profesionalnim i neki općim alergenima te određivanjem ukupnog IgE. Značajno viša učestalost većine respiracijskih simptoma utvrđena je u izloženih ispitanika u usporedbi s radnicima kontrolne skupine. Izmjerene vrijednosti ventilacijskih testova bile su značajno smanjene u odnosu na normalu. Značajno veća učestalost pozitivnih kožnih testova na plijesan, hmelj i ječam utvrđena je u radnika kontrolne skupine (P<0,05). Veći broj izloženih radnika također je imao povišeni IgE u usporedbi s radnicima kontrolne skupine (P<0,01). Naši rezultati upućuju da izloženost aerosolima u radnom okolišu na preradi piva može dovesti do razvoja respiracijskih i imunoloških reakcija.
radnici na preradi piva; respiracijski simptomi; ventilacijski kapacitet; imunološki status
nije evidentirano
engleski
Respiratoy function and immunological status in brewery workers
nije evidentirano
brewery workers; respiratory symptoms; ventilatory capacity; immunological status
nije evidentirano