crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 850668

Disertacija

Autor: Tomljenović, Ana
Naslov: Konstrukcija ženskosti i muškosti kao poetički problem u dramatici Henrika Ibsena, Luigija Pirandella i Milana Begovića
( The Construction of Femininity and Masculinity as a Problem of Poetics in the Theater of Henrik Ibsen, Luigi Pirandello and Milan Begović )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 29.06
Godina: 2015
Stranica: 169
Mentor: Čale Feldman, Lada
Ključne riječi: Spolna razlika; histerija; paranoja; Henrik Ibsen; Luigi Pirandello; Milan Begović
( Sexual difference; hysteria; paranoia; Henrik Ibsen; Luigi Pirandello; Milan Begović )
Sažetak:
Polazeći od psihoanalitičkog shvaćanja spolne razlike prema kojem ženska i muška pozicija opisuju različite načine na koje se otkriva temeljna nemoć simboličkog poretka, a prema tome i središnja prepreka da se ostvari autentičnost, singularitet, istost, u doktorskoj se disertaciji preispituje kako se antagonizam spolne razlike ogleda kroz niz imanentno metadramskih i metareprezentacijskih slika neuspjelih utjelovljenja dramskog lika. Počevši od činjenice da se razvoj dramske književnosti europskog modernizma kao i razvoj psihoanalitičke metode sastaju u interesu prema kliničkim simptomima histerije, u disertaciji se u prvom dijelu sagledava problematika histerije i načini konstrukcije ženskih dramskih likova. Pri tome se pokazuje da ženska potraga za autentičnošću bića, koja se prati u dramama 'Naći se', 'Gospođa s mora' i 'Pustolov pred vratima', nipošto ne jamči, ali ostavlja otvorenom mogućnost ishoda koji nije u cijelosti tragičan. Za razliku od toga sva se muška nastojanja slobodom, kojima je posvećen drugi dio disertacije, iznova pokazuju promašenima. Kako se ističe povodom Ibsenova 'Graditelja Solnessa' te Begovićevih drama 'Svadbeni let' i 'Bez trećega', maskulina se drama neautentičnosti u svjetlu psihoanalitičke teorije gradi u žanru tragedije. Nasuprot slobodi u simbolu kakvu nalaze ženski likovi, sloboda o kakvoj Ibsenovi i Begovićevi muškarci sanjaju, sloboda izvan simbola, otkriva se, u krajnjoj konzekvenci, kao siguran put u psihotičnu opsjenu.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Ana Tomljenović (atomljen3@ffzg.hr), 17. Pro. 2016. u 22:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4