Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom (CROSBI ID 408503)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Premuš, Filip
Uršulin-Trstenjak, Natalija
hrvatski
Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom
Glutenska enteropatija predstavlja kronično opterećenje za organizam i ako nije na vrijeme prepoznata dovodi organizam u stanje pothranjenosti, probavnih smetnji te do daljnjih komplikacija poput zaostalosti u razvoju, anemije itd. Moguć je i asimptomatski oblik bolesti. Organizam odgovara imunosnom reakcijom na glijadin što dugoročno oštećuje zdravo tkivo i onemogućuje normalnu funkciju tankog crijeva. Osnovu za nastanak reakcije čine unutarnji (genetski, fiziološki) i vanjski čimbenici (antigen, toksični spojevi). Gluten se prirodno nalazi u određenim žitaricama, a prisutan je i u prerađenim proizvodima. Doživotnim se izbacivanjem glutena iz prehrane postiže oporavak probavnog sustava, povlačenje simptoma i prevencija težih oblika bolesti. Medicinska sestra sudjeluje u edukaciji pacijenta o važnosti i principu bezglutenske prehrane.
Glutenska enteropatija ; gluten ; prehrana
nije evidentirano
engleski
The importance of the diet of patients with celiac disease
nije evidentirano
Celiac ; gluten ; diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
13.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Varaždin
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija