Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom (CROSBI ID 408503)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Premuš, Filip Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom / Uršulin-Trstenjak, Natalija (mentor); Varaždin, Sveučilište Sjever, . 2015

Podaci o odgovornosti

Premuš, Filip

Uršulin-Trstenjak, Natalija

hrvatski

Važnost prehrane pacijenata sa glutenskom enteropatijom

Glutenska enteropatija predstavlja kronično opterećenje za organizam i ako nije na vrijeme prepoznata dovodi organizam u stanje pothranjenosti, probavnih smetnji te do daljnjih komplikacija poput zaostalosti u razvoju, anemije itd. Moguć je i asimptomatski oblik bolesti. Organizam odgovara imunosnom reakcijom na glijadin što dugoročno oštećuje zdravo tkivo i onemogućuje normalnu funkciju tankog crijeva. Osnovu za nastanak reakcije čine unutarnji (genetski, fiziološki) i vanjski čimbenici (antigen, toksični spojevi). Gluten se prirodno nalazi u određenim žitaricama, a prisutan je i u prerađenim proizvodima. Doživotnim se izbacivanjem glutena iz prehrane postiže oporavak probavnog sustava, povlačenje simptoma i prevencija težih oblika bolesti. Medicinska sestra sudjeluje u edukaciji pacijenta o važnosti i principu bezglutenske prehrane.

Glutenska enteropatija ; gluten ; prehrana

nije evidentirano

engleski

The importance of the diet of patients with celiac disease

nije evidentirano

Celiac ; gluten ; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

13.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Sjever

Varaždin

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija