In vino sanitas /U vinu zdravlje (CROSBI ID 643217)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines
hrvatski
In vino sanitas /U vinu zdravlje
Predavanje je obuhvatilo aspekte vezane uz konzumaciju alkohola, s naglaskom na vino i utjecaj na zdravlje. Obuhvaćene su nezarazne kronične bolesti, s jedne strane bolesti krvožilnog sustava a s druge karcinomi, poglavito probavnog trakta. Vino se danas uglavnom spominje u kontekstu mediteranske prehrane, no sastav vina je izuzetno važan kada se govori o njegovim dobrobitima. Zdravstvene dobrobiti se očituju u lipidnom profilu (dolazi do povećanja HDL kolesterola), ali i utjecanja na vazodilataciju (preko eNOS i iNOS), te aktivnošću enzima paraoksogenaze1 (PON1) koji je uključen i u metabolizam homocisteina a glavne komponente su kvercetin i reservatrol. Danas postoji i veliki broj zdravstvenih stanja kod kojih je potrebno unos alkohola ograničiti ili čak i potpuno izbaciti pa je i veliki broj tehnologija kojima se iz komine grožđa izdvajaju aktivne komponente (npr. reservatrol) koji su kroz veći broj kontroliranih kliničkih istraživanja potvrđeni kao dobri modulatori rizika i koriste se kao dodaci prehrani.
vino; mediteranska prehrana; crno i bijelo vino; učinci na zdravlje
nije evidentirano
engleski
In vino sanitas /In wine health
nije evidentirano
wine; Mediterranean diet; red and white wine; effects on health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji
pozvano predavanje
19.12.2016-19.12.2016
Požega, Hrvatska