Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

In vino sanitas /U vinu zdravlje (CROSBI ID 643217)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Banjari, Ines In vino sanitas /U vinu zdravlje // HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji Požega, Hrvatska, 19.12.2016-19.12.2016

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines

hrvatski

In vino sanitas /U vinu zdravlje

Predavanje je obuhvatilo aspekte vezane uz konzumaciju alkohola, s naglaskom na vino i utjecaj na zdravlje. Obuhvaćene su nezarazne kronične bolesti, s jedne strane bolesti krvožilnog sustava a s druge karcinomi, poglavito probavnog trakta. Vino se danas uglavnom spominje u kontekstu mediteranske prehrane, no sastav vina je izuzetno važan kada se govori o njegovim dobrobitima. Zdravstvene dobrobiti se očituju u lipidnom profilu (dolazi do povećanja HDL kolesterola), ali i utjecanja na vazodilataciju (preko eNOS i iNOS), te aktivnošću enzima paraoksogenaze1 (PON1) koji je uključen i u metabolizam homocisteina a glavne komponente su kvercetin i reservatrol. Danas postoji i veliki broj zdravstvenih stanja kod kojih je potrebno unos alkohola ograničiti ili čak i potpuno izbaciti pa je i veliki broj tehnologija kojima se iz komine grožđa izdvajaju aktivne komponente (npr. reservatrol) koji su kroz veći broj kontroliranih kliničkih istraživanja potvrđeni kao dobri modulatori rizika i koriste se kao dodaci prehrani.

vino; mediteranska prehrana; crno i bijelo vino; učinci na zdravlje

nije evidentirano

engleski

In vino sanitas /In wine health

nije evidentirano

wine; Mediterranean diet; red and white wine; effects on health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Okrugli stol Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji

pozvano predavanje

19.12.2016-19.12.2016

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija