Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza (CROSBI ID 408577)

Ocjenski rad | diplomski rad

Levak, Petar Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Levak, Petar

Kljak, Kristina

hrvatski

Utjecaj trajanja skladištenja na kinetiku ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza

Suvremena istraživanja pokazuju da se različiti proizvodni rezultati životinja hranjenih žitaricama ne mogu objasniti samo razlikama u sadržaju i probavljivosti njihovih hranjivih tvari te da se uzimanjem u obzir i kinetike probavljivosti povisuje preciznost procjene hranjivosti. Silaža zrna kukuruza je standardno krmivo u tovu svinja, a u dostupnoj literaturi nema podataka o kinetici probavljivosti njenog škroba u svinja. Nadalje, nema podataka o utjecaju dužine stajanja silaže na promjene kinetike razgradnje škroba naših hibrida kukruza. Cilj ovog istraživanja bio je određivanje promjena kinetike in vitro ilealne razgradnje škroba visoko-vlažnog zrna kukuruza. Spontano siliranje zrna kukuruza hibrida Bc 344 provelo se u vakuum vrećicama, a uzorkovanja su provedena otvaranjem vrećica koje predstavljaju 0., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan stajanja. In vitro procedura probavljivosti provela se prema kinetici prvog reda koja prati probavu u želucu i tankom crijevu svinja. Doseg razgradnje škroba pratio se nakon 0, 25, 0, 50, 0, 75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 sati, a za izračun brzine u svim uzorcima određen je sadržaj škroba i šećera. S vremenom stajanja silaže dolazi do opadanja sadržaja šećera, dok su varijacije u sadržaju škroba unutar 3%. Probavljivost suhe tvari linearno raste sa stajanjem silaže od 80, 84 do 88, 26%. U prvih sat vremena inkubacije razgradilo se 62, 74% škroba, dok se sav škrob u silažama koje su stajale više od 15 dana razgradi do četiri sata. Brzina probavljivosti škroba raste sa stajanjem silaže visoko-vlažnog zrna kukuruza što se može opisati linearnom i kvadratnom jednadžbom ovisnosti.

: visoko-vlažno zrno kukuruza; hibrid; silaža; kinetika probavljivosti škroba

nije evidentirano

engleski

Effect of storage time on ileal digestibility kinetics of starch from high moisture corn silage

nije evidentirano

high moisture corn; hybrid; silage; starch digestibility kinetics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

22.12.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)