Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja (CROSBI ID 484187)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Primorac, Ljiljana ; Mandić, Milena L. ; Perl, Antonija ; Klapec, Tomislav ; Kenjerić, Daniela ; Jakobek, Lidija
hrvatski
Topljiva i netopljiva vlakna u prehrani odraslih osječkog područja
Prehrambena vlakna obuhvaćaju veliku skupinu spojeva različitog fiziološkog djelovanja, a do danas još ne postoji jedinstven stav o tome koje sve komponente treba ubrojiti u vlakna. Nedostatak vlakana u prehrani smatra se značajnim za razvoj različitih bolesti. Preporuke za unos vlakana odraslih kreću se od 20-35 g/dan, ili 10-13 g/1000 kcal. Cilj ovoga rada bio je odrediti unos ukupnih, topljivih i netopljivih vlakana radne populacije, te odrediti doprinos pojedinih skupina namirnica dnevnom unosu. Unos vlakana ispitivanih (21 g/dan ukupnih, 7, 5 g/dan topljivih i 13, 5 g/dan netopljivih) s obzirom na preporuke može se ocijeniti zadovoljavajućim. Žitarice daju najveći doprinos unosu prehrambenih vlakana, a zatim povrće, voće i mahunarke.
Prehrambena vlakna; topljva; netopljiva; odrasli
nije evidentirano
engleski
Soluble and insoluble dietary fibre in the diet of Osijek area
nije evidentirano
dietary fibre; soluble; insoluble; adults
nije evidentirano
Podaci o prilogu
125-130-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko
Osijek: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Podaci o skupu
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
predavanje
27.04.2002-27.04.2002
Osijek, Hrvatska