crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 852136

Zbornik radova

Autori: Marjanić, Suzana
Naslov: Steve Baker i njegova Postmoderna životinja
( Steve Baker and his book The Postmodern Animal )
Izvornik: simpozij časopisa Tvrđa, Centra za vizualne studije i Muzeja suvremene umjetnosti – Posthumano stanje i perspektive umjetnosti, Zagreb, Gorgona, MSU, 15. i 16. prosinca. / Krešimir Purgar i Žarko Paić (ur.). - Zagreb : impozij časopisa Tvrđa, Centra za vizualne studije i Muzeja suvremene umjetnosti , 2016. .
Skup: simpozij časopisa Tvrđa, Centra za vizualne studije i Muzeja suvremene umjetnosti – Posthumano stanje i perspektive umjetnosti, Zagreb, Gorgona, MSU, 15. i 16. prosinca.
Mjesto i datum: Zagreb, 15. i 16. prosinca 2016.
Ključne riječi: Steve Baker; Postmoderna životinja; Deleuze; Guattari
( Steve Baker; The Postmodern Animal; Deleuze; Guattari )
Sažetak:
Teorijske postavke knjige Postmoderna životinja (The Postmodern Animal, 2000) teoretičara vizualne kulture, određenije animalističke vizualne kulture Stevea Bakera pratit ću u okviru trijadnoga koncepta životinjstva, i to iz lokalne vizure, a u kontekstu postavke o "životinjama-anomalijama" koje su rizomski rastvorili G. Deleuze i F. Guattari. Naime, pored individualiziranih edipalnih i edipaliziranih životinja te životinja s mitskim ili znanstvenim karakteristikama – Deleuze i Guattari rastvaraju litaniju o životinjama-anomalijama koje posjeduju mogućnost postajanja životinjom, modalitet ekspanzije, zaraze/pošasti, multipliciranosti jer postajanje jest čopor, a ne individualnost ili karakteristika. Prvi princip u mogućnosti postajanja čoporom jest zaraza čoporom, ali drugi princip upravo oksimoronski naginje obrnutom pravcu – u individualnost. Ostvarena privilegirana životinja-anomalija ne posjeduje ni identitet ni karakter – ostvaruje se na rubu deteritorijalizacije – na granici – kao i žreci, koji borave na rubu polja ili šume, na anomalijskoj poziciji. Trijadnu podjelu životinja – edipalne životinje (kućni ljubimci) koje su određene identitetom, životinje s karakteristikama ili atributima (Državne životinje) koje služe državi, mitu i znanosti te životinje (čopora) koje tvore multipliciranost (postajanje-životinjom, životinje-anomalije) – inicirali su u knjizi Kafka (1975.) i rizomski sofisticirali u Tisuću platoa: kapitalizam i shizofrenija (1980.).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 189-0000000-3626
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Upisao u CROSBI: Suzana Marjanic (suzana@ief.hr), 24. Pro. 2016. u 10:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4