Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom (CROSBI ID 335047)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jakobek, Lidija Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom / Primorac, Ljiljana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2001

Podaci o odgovornosti

Jakobek, Lidija

Primorac, Ljiljana

hrvatski

Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom

Kod nas, kao i u drugim zemljama, u zadnjem je desetljeću porastao interes za prehrambenim vlaknima zbog njihove moguće protektivne uloge kod mnogih bolesti, posebno bolesti probavnog sustava. Tako je cilj ovoga rada bio odrediti udio prehrambenih vlakana u prehrani dijela odrasle populacije na području Osijeka. Dnevni unos određen je metodom analize duplikata dnevnih obroka (kroz 7 dana) u skupini od 29 žena i 17 muškaraca. Prehrambena vlakna, topljiva i netopljiva, određena su enzimsko gravimetrijskom metodom po Lee-u. Obje skupine imaju visok unos ukupnih prehrambenih vlakana, žene 25,9 g/dan, muškarci 35,1 g/dan. Dnevni unos kako ukupnih, tako i topljivih i netopljivih vlakana najbolje je koreliran s dnevnim unosom povrća te žitarica i leguminoza. Najveći doprinos unosu vlakana daju žitarice i leguminoze, od kojih potječe oko 50 % dnevnog unosa vlakana.

prehrambena vlakna; topljiva vlakna; netopljiva vlakna

nije evidentirano

engleski

The amount of dietary fibfe in diet adult population determined by enzymatic-gravimetric method

nije evidentirano

dietary fibre; soluble; insoluble

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

11.06.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano