Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom (CROSBI ID 335047)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jakobek, Lidija
Primorac, Ljiljana
hrvatski
Udio prehrambenih vlakana u prehrani odraslih određen enzimsko-gravimetrijskom metodom
Kod nas, kao i u drugim zemljama, u zadnjem je desetljeću porastao interes za prehrambenim vlaknima zbog njihove moguće protektivne uloge kod mnogih bolesti, posebno bolesti probavnog sustava. Tako je cilj ovoga rada bio odrediti udio prehrambenih vlakana u prehrani dijela odrasle populacije na području Osijeka. Dnevni unos određen je metodom analize duplikata dnevnih obroka (kroz 7 dana) u skupini od 29 žena i 17 muškaraca. Prehrambena vlakna, topljiva i netopljiva, određena su enzimsko gravimetrijskom metodom po Lee-u. Obje skupine imaju visok unos ukupnih prehrambenih vlakana, žene 25,9 g/dan, muškarci 35,1 g/dan. Dnevni unos kako ukupnih, tako i topljivih i netopljivih vlakana najbolje je koreliran s dnevnim unosom povrća te žitarica i leguminoza. Najveći doprinos unosu vlakana daju žitarice i leguminoze, od kojih potječe oko 50 % dnevnog unosa vlakana.
prehrambena vlakna; topljiva vlakna; netopljiva vlakna
nije evidentirano
engleski
The amount of dietary fibfe in diet adult population determined by enzymatic-gravimetric method
nije evidentirano
dietary fibre; soluble; insoluble
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
11.06.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek