Utjecaj pektina i karboksimetilceluloze na amilografske pokazatelje brašna (CROSBI ID 335052)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šiljeg, Ivana
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Utjecaj pektina i karboksimetilceluloze na amilografske pokazatelje brašna
U ovom diplomskim radu ispitivani su amilografski pokazatelji tri vrste pšeničnog brašna uz dodatak otopina dvije vrste hidrokoloida, kao i otopine smjese pektin-sladni ekstrakt omjera 2:1. Upotrebljene su otopine hidrokolida slijedećih koncentracija: otopina pektina (od 0, 2 do 2, 0 %), otopina karboksimetilceluloze (od 0, 075 do 0, 75 %) i otopina smjese pektin-sladni ekstrakt 2:1 (od 0, 2 do 2, 0 %). Ispitana su tri uzorka pšeničnog brašna različite amilolitičke aktivnosti, te je utvrđen utjecaj hidrokolida i sladnog ekstrakta na uzorke pšeničnog brašan. Ispitivanja su provedena na rotacijskom viskozimetru – Brabanderovom amilografu standardnom metodom. Rezultati dobiveni dodatkom hidrokolida uzorcima brašna pokazuju da oba hidrokolida (pektin i CMC) povećavaju maksimalnu viskoznost suspenzije brašna, ovisno o koncentraciji hidrokoloida. Dodatkom sladnog ekstrakta u otopinu pektina padaju vrijsednosti maksimalne viskoznosti suspenzije brašna. Karboksimetilceluloza ima jači utjecaj na amilolitičku aktivnost brašna, jer u manjim koncentracijama uzrokuje veću promjenu vrijednosti maksimalne viskoznosti suspenzije.
pšenično brašbo; škrob; alfa-amilaza; hidrokoloidi; Brabenderov amilograf
nije evidentirano
engleski
The influence of pectin and carboximethylcellulose on the flour amylograph parameters
nije evidentirano
wheat flour; starch; alpha-amylase; hydrocolloids; Brabender amylograph
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
28.09.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek