Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca (CROSBI ID 235028)

Prilog u časopisu | stručni rad

Markov, Ksenija ; Sokolić, Darja ; Čanak, Iva ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 11 (2016), 1-2; 65-70

Podaci o odgovornosti

Markov, Ksenija ; Sokolić, Darja ; Čanak, Iva ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka

hrvatski

Prisutnost aflatoksina i okratoksina A u proizvodima na bazi kakaovca

Tamna čokolada i napitci na bazi kakaovca prepoznati su kao sastavni dijelovi zdrave prehrane stoga je njihova kozumacija u porastu. Iako Uredba komisije (EZ) 1881/2006, sa svim izmjenama i dopunama (105/2010, 165/2010, 594/2012 i 1058/2012) ne spominje najveće dopuštene količine (NDK) aflatoksina (AF) i okratoksina A (OTA) u kakovcu i proizvodima na bazi kakaovca, ipak preporuča postavljanje dopuštenih količina za OTA od 1 μg/kg za čokoladu, čokoladu u prahu i tekuću čokoladu, te 2 μg/kg za sjeme kakaovca, kakao masu, kakaov kolač i kakaov prah. Stoga su u ovom radu provedene analize određivanja ukupnih AF i OTA u uzorcima tamne čokolade, koji su sadržavali od 32 do 99% kakaa bez ikakvih nadjeva i dodataka (orašastih plodova, suhog voća i dr.), kakao praha s 20% kakaa i napitcima na bazi kakao praha koji su sadržavali 15% kakaa. Upotrebom imunoenzimske ELISA metode (Enzyme-linked immunosorbent assay) proveden je „screening“ tržišta, kojim je dokazana prisutnost mikotoksina u čokoladama, kakao prahu i napitcima na bazi kakao praha u koncentracijama od 0, 1 do 1, 72 μg/kg za ukupne AF i od 0, 1 do 4, 24 μg/kg za OTA.

čokolada; aflatoksini; okratoksin A; ELISA

nije evidentirano

engleski

The presence of aflatoxin and ochratoxin A in products based on cocoa

nije evidentirano

chocolate; aflatoxins; ochratoxin A; ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (1-2)

2016.

65-70

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija