Dozrijevanje ploda jabuke i kriteriji za određivanje roka berbe (CROSBI ID 235488)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Tomaš, Vesna ; Vuković, Dominik ; Mihaljević, Ines ; Dugalić, Krunoslav
hrvatski
Dozrijevanje ploda jabuke i kriteriji za određivanje roka berbe
Prerano ubrani plodovi nemaju očekivanu kakvoću i naginju fiziološkim oboljenjima poput pojave gorkih pjega i posmeđenja kože (Scald). Takvi plodovi nemaju u potpunosti izgrađenu kutikulu te su skloni dehidraciji i propadanju. Jednako tako prezreli plodovi naginju fiziološkim oboljenjima kao što su staklavost, posmeđenje sjemenjače, starosno posmeđivanje i dr. Prezreli plodovi osim smanjene skladišne sposobnosti imaju smanjene kemijsko-fizikalne i organoleptičke osobine. Određivanje roka berbe predstavlja kompleksan pristup i poznavanje fizioloških procesa pod utjecajem ekoloških čibenika. Kriterij za ocjenu trenutka berbe su ; promjena boje kože ploda, lakoća odvajanja peteljke od drveta, broj dana od cvatnje do berbe, tvrdoća ploda, refratometrijska vrijednost i jodno škrobni test.
jabuka, dozrijevanje, kriterij, vrijeme berbe
nije evidentirano
engleski
Apple ripening and ways for determination the harvest time
nije evidentirano
apple, ripening, criteria, time of harvest
nije evidentirano