Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo slavonske šunke (CROSBI ID 408891)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kušurin, Iva Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo slavonske šunke / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Kušurin, Iva

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo slavonske šunke

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dvije različite vrste soli, kamene i morske, na proizvodni kalo slavonske šunke. Svinjski butovi su soljeni s krupnom morskom i sitnom kamenom soli, primjenom postupka s neodređenom količinom soli u trajanju od 28 dana. Nakon soljenja uzorci sirove slavonske šunke podvrgnuti su procesima prešanja, dimljenja, sušenja i zrenja u kontroliranim uvjetima primjenom automatske komore za dimljenje, sušenje i zrenje u trajanju od 203 dana. Tijekom cjelokupnog procesa proizvodnje slavonske šunke (238 dana) svakih 7 dana mjeren je proizvodni kalo, te je za svaku fazu proizvodnje izračunat i dnevni proizvodni kalo. U prvih 7 dana soljenja veći proizvodni kalo od 2, 46% imali su uzorci soljeni sitnom kamenom soli, dok su na kraju faze soljenja veći proizvodni kalo od 5, 56% pokazali uzorci soljeni s krupnom morskom soli. U daljnjim proizvodnim fazama gubitak na masi (proizvodni kalo) rezultat je procesa dehidracije procesima sušenja, dimljenja ili dugotrajnog zrenja i više nije funkcija različitih vrsta soli. Na kraju proizvodnog procesa proizvodni kalo uzoraka slavonske šunke soljene krupnom morskom soli iznosio je 37, 41%. što je statistički značajno (p < 0, 05) u odnosu na 36, 32% kod uzoraka soljenih sa mineralnom soli.

slavonska šunka ; proizvodni kalo ; kamena sol ; morska sol

nije evidentirano

engleski

The influence of different salt types on Slavonian ham weight loss

nije evidentirano

Slavonian ham ; weight loss ; mineral salt ; sea salt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

18.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice