Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja (CROSBI ID 408892)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čeple, Dunja Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Čeple, Dunja

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja

Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih vrsta soli (sitne kamene i krupne morske) na fizikalno-kemijska svojstva (maseni udjeli vode, masti, proteina, soli, te pH i aw) i proizvodni kalo slavonske šunke. Tijekom tradicionalnog postupka (postupak s neodređenom količinom soli) soljenja u trajanju od dvadeset i osam dana, kontinuirano su praćeni proizvodni kalo i pH vrijednost, dok su fizikalno-kemijska svojstva određena na početku i na kraju procesa soljenja. Maseni udio vode i aw su se smanjili, a maseni udjeli proteina, masti i soli su se povećali za šunke soljene sa obje vrste soli, ali bez statističke značajnosti (p > 0, 05). Šunke soljene 28 dana s krupnom morskom soli imale su maseni udio soli od 3, 06%, što je statistički značajno više (p < 0, 05), u odnosu na 2, 69% soli koliko su imale šunke soljene s sitnom kamenom soli. Maseni udio soli u m. semimembranosus i m. biceps femoris, nakon 28 dana soljenja sa sitnom kamenom soli iznosio je 3, 36 i 1, 58%. U šunkama soljenim sa krupnom morskom soli, vrijednosti koncentracije soli su bile nešto veće, 3, 66 i 1, 79%, ali ne statistički značajno (p > 0, 05). Proizvodni kalo šunki na kraju procesa soljenja iznosio je 5, 56% za šunke soljene krupnom morskom soli što je statistički značajno više (p < 0, 05) od 4, 49% koliko je iznosio proizvodni kalo za šunke soljene sa sitnom kamenom soli.

slavonska šunka ; suho soljenje ; krupna morska i sitna kamena sol ; fizikalno-kemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Change of physico-chemical properties of Slavonian ham during salting

nije evidentirano

Slavonian ham ; dry salting ; fine mineral and coarse sea salt ; physico-chemical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

19.01.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija