Primjena ultrafiltracije u proizvodnji Cottage sira (CROSBI ID 335068)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majurec, Mirela
Tratnik, Ljubica
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji Cottage sira
Cottage sir je svježi meki sir, gruša oblikovanog u pojedinačna zrna promjera 3-12 mm, s količinom vlage do maksimalno 80%. Uzorci Cottage sira proizvedeni su od obranog mlijeka (A) i ultrafiltriranog obranog mlijeka s podešenom količinom proteina na približno 5% (B), 6% (C) i 8% (D). Fermentacija uzoraka mlijeka je provedena pri 22 °C dodatkom 0,5% mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline (DVS) ?0? tipa. Sastav uporabljenog mlijeka utjecao je na sastav , prinos i osobine uzoraka Cottage sira. Kremasti Cottage sir dobiven je miješanjem sirnih zrna sa slatkim ili slanim umakom. Umak za pripravu slanih i slatkih uzoraka Kremastog Cottage sira načinjen je od kiselog vrhnja (12% masti) uz dodatak soli (3%) ili šećera (25%) i arome maline. Ocjenjena su senzorska svojstva uzoraka Cottage sira i Kremastog Cottage sira.
Cottage sir; kremasti Cottage sir; ultrafiltracija; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
The aplication of ultrafiltration in the production of Cottage cheese
nije evidentirano
Cottage cheese; Creamed Cottage cheese; ultrafiltration; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
01.03.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb