Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari (CROSBI ID 335069)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kuzmić, Kristijan Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari / Tratnik, Ljubica (mentor); Tratnik, Ljubica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Kuzmić, Kristijan

Tratnik, Ljubica

Tratnik, Ljubica

hrvatski

Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari

Od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvedeni su sirevi s plemenitom plijesni u privatnoj mljekari i ukazano je na razlike u kvaliteti okusa i na odstupanja u pojedinim fazama proizvodnje. Tehnologija industrijskog načina proizvodnje prilagođena je tehnologiji proizvodnje u domaćinstvu, pri čemu je dobiven dobar okus, kvaliteta i originalnost sira. Kemijski sastav sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka (kao i mlijeka) bitno se ne razlikuje. Nešto veće razlike očituju se u sastavu proteina i mliječne masti na suhu tvar. Kozji sir sadrži više proteina (1,59%) i mliječne masti (1,7%), u odnosu na kravlji sir. Prinos kozjih sireva je manji, duljina zrenja kraća, a okus bolji u odnosu na kravlje sireve istog tipa. Nedostatna proizvodnja kozjih sireva u privatnim mljekarama je neopravdana. Pokazalo se da je kvaliteta kozjeg sira bila bolja, osobito zbog ugodnog i karakterističnog okusa.

kozje i kravlje mlijeko; sirevi s plemenitom plijesni; proizvodnja; kakvoća

nije evidentirano

engleski

The quality of goat and cow's cheese with moulds produced in private dairy

nije evidentirano

goat and cow's milk; cheeses with moulds; production; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

27.09.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano