Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari (CROSBI ID 335069)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kuzmić, Kristijan
Tratnik, Ljubica
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari
Od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvedeni su sirevi s plemenitom plijesni u privatnoj mljekari i ukazano je na razlike u kvaliteti okusa i na odstupanja u pojedinim fazama proizvodnje. Tehnologija industrijskog načina proizvodnje prilagođena je tehnologiji proizvodnje u domaćinstvu, pri čemu je dobiven dobar okus, kvaliteta i originalnost sira. Kemijski sastav sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka (kao i mlijeka) bitno se ne razlikuje. Nešto veće razlike očituju se u sastavu proteina i mliječne masti na suhu tvar. Kozji sir sadrži više proteina (1,59%) i mliječne masti (1,7%), u odnosu na kravlji sir. Prinos kozjih sireva je manji, duljina zrenja kraća, a okus bolji u odnosu na kravlje sireve istog tipa. Nedostatna proizvodnja kozjih sireva u privatnim mljekarama je neopravdana. Pokazalo se da je kvaliteta kozjeg sira bila bolja, osobito zbog ugodnog i karakterističnog okusa.
kozje i kravlje mlijeko; sirevi s plemenitom plijesni; proizvodnja; kakvoća
nije evidentirano
engleski
The quality of goat and cow's cheese with moulds produced in private dairy
nije evidentirano
goat and cow's milk; cheeses with moulds; production; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
27.09.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb