Utjecaj dodataka na viskoznost i senzorska svojstva kefira od kozjeg mlijeka tijekom skladištenja i prihvatljivst kefira s dodacima (CROSBI ID 335070)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Goričanec, Ivana
Tratnik, Ljubica
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Utjecaj dodataka na viskoznost i senzorska svojstva kefira od kozjeg mlijeka tijekom skladištenja i prihvatljivst kefira s dodacima
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su uzorci kefira korištenjem 2% inokuluma pripravljenog s kefimom kulturom za izravnu inokulaciju (Wiesby .KC-l ). Fermentacija uzoraka mlijeka provedena je na temperaturi od 25°C kroz 24 sata do pojave koaguluma. Istražen je utjecaj dodataka (koncentrata proteina sirutke. mlijeka u prahu i inulina) na kakvoću proizvoda tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka ( 5% ). Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti i viskoznosti te je provedena senzorska analiza fermentiranih proizvoda. Reološka svojstva određena su upotrebom Ostwald-Reinerovog "zakona potencije? zbog toga što su koeficijenti regresije bili vrlo visoki (0,97-0,99). Sastav suhe tvari ima veću važnost za viskoznost proizvoda od količine suhe tvari, što pokazuje i veća viskoznost kefira s dodatkom koncentrata proteina sirutke u odnosu na ostale uzorke. Kiselost kontrolnih uzoraka bila je veća od kiselosti uzoraka s dodacima. Razlika u okusu između kefira s različitim dodacima je bila neznatna. Dodaci su utjecali na povećanje viskoznosti i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, dok su senzorske ocjene kontrolnih uzoraka kefira bile niske zbog rjeđe konzistencije. Utvrđivanjem prihvatljivosti ustanovljeno je da su uzorci s dodatkom koncentrata proteina sirutke bili poželjniji od uzoraka s dodatkom mlijeka u prahu i inulina.
kozje mlijeko; kefir; inulin; viskoznost; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
The influence of supplements addition on the viscosity and sensory qualities of kefir made from goat's milk during storage and acceptability of kefir with the supplements addition
nije evidentirano
goat milk; kefir; inulin; viscosity; acceptability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
27.11.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb