Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu (CROSBI ID 484308)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Sabo, Mirjana
hrvatski
Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu
Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. U mnogim zemljama na osnovi udjela pepela vrši se tipizacija brašna. Standardna metoda određivanja pepela je žarenje uzorka pri temperaturi od 900 °C. Ova metoda zahtjeva dosta vremena, rada i energije. Kako je, posebno tijekom mljevenja pšenice, neophodno što brže i jeftinije odrediti udio pepela u mlinskim proizvodima, predložena je metoda određivanja pepela mjerenjem električne vodljivosti u ekstraktu brašna. U radu su ispitana 43 uzorka brašna mekih pšenica s rasponom udjela pepela od 0, 400 do 2, 00 %. Svim uzorcima određen je udio pepela standardnom i konduktometrijskom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i mjerenjem elektroprovodljivosti ekstrakta brašna.
pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda
nije evidentirano
engleski
Comparison between conductometric and standard methods for ash determination in wheat flour
nije evidentirano
ash; wheat flour; conductometric method
nije evidentirano
Podaci o prilogu
13-13-x.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
International Congress FLOUR-Bread '01, 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
predavanje
14.11.2001-17.11.2001
Opatija, Hrvatska