Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu (CROSBI ID 484308)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Sabo, Mirjana Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu // International Congress FLOUR-Breda '01 : Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 13-13-x

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Sabo, Mirjana

hrvatski

Usporedba standardne i konduktometrijske metode određivanja pepela u pšeničnom brašnu

Udio pepela (mineralnih tvari) služi kao mjerilo udjela čestica omotača u brašnu, te pokazuje stupanj iskoristivosti pšenice pri mljevenju. U mnogim zemljama na osnovi udjela pepela vrši se tipizacija brašna. Standardna metoda određivanja pepela je žarenje uzorka pri temperaturi od 900 °C. Ova metoda zahtjeva dosta vremena, rada i energije. Kako je, posebno tijekom mljevenja pšenice, neophodno što brže i jeftinije odrediti udio pepela u mlinskim proizvodima, predložena je metoda određivanja pepela mjerenjem električne vodljivosti u ekstraktu brašna. U radu su ispitana 43 uzorka brašna mekih pšenica s rasponom udjela pepela od 0, 400 do 2, 00 %. Svim uzorcima određen je udio pepela standardnom i konduktometrijskom metodom. Dobiveni rezultati pokazuju visoku vrijednost koeficijenta linearne korelacije između udjela pepela određenog standardnom metodom i mjerenjem elektroprovodljivosti ekstrakta brašna.

pepeo; pšenično brašno; konduktometrijska metoda

nije evidentirano

engleski

Comparison between conductometric and standard methods for ash determination in wheat flour

nije evidentirano

ash; wheat flour; conductometric method

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-13-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

International Congress FLOUR-Bread '01, 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

predavanje

14.11.2001-17.11.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano