Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida (CROSBI ID 484321)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka
hrvatski
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida
Cilj istraživanja u ovom radu je bio ispitati utjecaj različitih koncentracija pojedinih hidrokoloida na reološka svojstva pšeničnog brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti. Korištena su otopine dva hidrokoloida: pektina i karboksimetilceluloze. Amilolitička aktivnost brašna i promjene reoloških svojstava brašna dodatkom različitih koncentracija hidrokoloida određivane su Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu. Rezultati reoloških ispitivanja pokazali su da dodatak niskih koncentracija hidrokoloida (0, 2 - 2, 0 % pektina i 0, 075 % - 0, 75 % CMC) i male promjene u koncentracijama značajno mijenjaju vrijednost broja padanja i amilografskog maksimuma pšeničnog brašna. Veličina tog utjecaja ovisi o kemijskoj strukturi dodanog hidrokoloida. Usporedbom parametara određivanih Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu utvrđeni su visoki koeficijenti linearne korelacije.
reološka svojstva; pšenično brašno; hidrokoloidi
nije evidentirano
engleski
Changes of rheological properties of wheat flours with hydrocolloid addition
nije evidentirano
rheological properties; wheat flours; hydrocolloids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
53-53.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
953-97478-9-9
Podaci o skupu
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)
poster
14.11.2001-17.11.2001
Opatija, Hrvatska