Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida (CROSBI ID 484321)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. str. 53-53

Podaci o odgovornosti

Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka

hrvatski

Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida

Cilj istraživanja u ovom radu je bio ispitati utjecaj različitih koncentracija pojedinih hidrokoloida na reološka svojstva pšeničnog brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti. Korištena su otopine dva hidrokoloida: pektina i karboksimetilceluloze. Amilolitička aktivnost brašna i promjene reoloških svojstava brašna dodatkom različitih koncentracija hidrokoloida određivane su Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu. Rezultati reoloških ispitivanja pokazali su da dodatak niskih koncentracija hidrokoloida (0, 2 - 2, 0 % pektina i 0, 075 % - 0, 75 % CMC) i male promjene u koncentracijama značajno mijenjaju vrijednost broja padanja i amilografskog maksimuma pšeničnog brašna. Veličina tog utjecaja ovisi o kemijskoj strukturi dodanog hidrokoloida. Usporedbom parametara određivanih Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu utvrđeni su visoki koeficijenti linearne korelacije.

reološka svojstva; pšenično brašno; hidrokoloidi

nije evidentirano

engleski

Changes of rheological properties of wheat flours with hydrocolloid addition

nije evidentirano

rheological properties; wheat flours; hydrocolloids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-53.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

953-97478-9-9

Podaci o skupu

International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)

poster

14.11.2001-17.11.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano