Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav voćnih vina od aronije (CROSBI ID 236154)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana Kemijski sastav voćnih vina od aronije // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 6; 63-69

Podaci o odgovornosti

Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

hrvatski

Kemijski sastav voćnih vina od aronije

U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumiranjem funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidacijske aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.

aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of aronia berry wine

nije evidentirano

aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39 (6)

2016.

63-69

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice