Kemijski sastav voćnih vina od aronije (CROSBI ID 236154)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana
hrvatski
Kemijski sastav voćnih vina od aronije
U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumiranjem funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidacijske aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.
aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of aronia berry wine
nije evidentirano
aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity
nije evidentirano