Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biotransformacija žučnih soli i asimilacija kolesterola s Lactobacillus plantarum L4 (CROSBI ID 335083)

Ocjenski rad | diplomski rad

Božić, Mirela Biotransformacija žučnih soli i asimilacija kolesterola s Lactobacillus plantarum L4 / Šušković, Jagoda (mentor); Šušković, Jagoda (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Božić, Mirela

Šušković, Jagoda

Šušković, Jagoda

hrvatski

Biotransformacija žučnih soli i asimilacija kolesterola s Lactobacillus plantarum L4

Lactobacillus plantarum je prisutan u gastrointestinalnom traktu ljudi i životinja i zbog toga se često upotrebljava kao probiotik. pri izboru sojeva za probiotičku uporabu važno je da probiotičke bakterije preživljavaju i umnožavaju se u za nih nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta, naročito u prisutnosti žučnih soli. Soj L. plantarum L4 je pokazao visok stupanj tolerancije prema žučnim solima. U prisutnosti gliko- i tauro-konjugiranih ćučnih soli utvrđeno je da L. plantarum L4 posjeduje hidrolaznu (dekonjugacijsku) i steroid 7a-dehidroksilacijsku aktivnost. Asimilacija kolesterola je također bitno svojstvo probiotičkih sojeva, te se in vitro eksperimenti često koriste za objašnjavanje in vivo hipokolesterolemičkog učinka. U ovom radu se pokušao objasniti utjecaj biotransformacija žučnih soli na asimilaciju kolesterola sa sojem bakterije L. plantarum L4.

žučne soli; asimilacija kolesterola; Lactobacillus plantarum

nije evidentirano

engleski

Biotransformation of bile salts and cholelsterol assimilation by Lactobacillus plantarum L4

nije evidentirano

bile salts; cholesterol assimilation; Lactobacillus plantarum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

08.02.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija