Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 95324)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana
hrvatski
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno različiti od ostalih tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
Acceptability of yoghurt and probiotic yoghurt from goat?s milk
nije evidentirano
goat?s milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability
nije evidentirano