Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 95324)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 317-326-x

Podaci o odgovornosti

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana

hrvatski

Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka

Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno različiti od ostalih tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.

kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost

nije evidentirano

engleski

Acceptability of yoghurt and probiotic yoghurt from goat?s milk

nije evidentirano

goat?s milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (4)

2001.

317-326-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano