Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata (CROSBI ID 409399)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mađarić, Josipa Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Mađarić, Josipa

Banjari, Ines

hrvatski

Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata

Individualne razlike u crtama ličnosti utječu na prehrambene navike, no njihov utjecaj još nije u potpunosti razjašnjen. Cilj je bio utvrditi povezanost pet velikih dimenzija crta ličnosti (prema Kardum i sur, 2006.) s prehrambenim i životnim navikama, stanjem uhranjenosti, vlastitim stavom o uhranjenosti i prakticiranjem brzih dijeta srednjoškolaca i studenata. Provedeno je opažajno istraživanje kojim je obuhvaćeno 85 srednjoškolaca (75, 3 % djevojaka, 24, 7 % mladića, prosječne dobi 17, 2 godina) i 66 studenata (65, 2 % djevojaka, 34, 8 % mladića, prosječne dobi 23, 8 godina). Prema izračunatom indeksu tjelesne mase (BMI) 9, 4 % srednjoškolaca i 4, 5 % studenata je pothranjeno, 12, 9 % srednjoškolaca i 24, 2 % studenata povećane tjelesne mase, a 3, 5 % srednjoškolaca je pretilo. No prema osobnom stavu o uhranjenosti 24, 7 % srednjoškolaca i 25, 8 % studenata smatra kako imaju povećanu tjelesnu masu. Obje skupine pokazuju podjednake prehrambene i životne navike (promatrane kao suma bodova). Studenti postižu nešto veći rezultat na svim skalama crta ličnosti, osim za neuroticizam koji je jače izražen među srednjoškolcima, a najveća je razlika na skali ugodnosti (33, 1 ± 4, 8 studenti ; 30, 1 ± 5, 6 srednjoškolci, p<0, 001). Osim kod srednjoškolki za otvorenost (r=0, 623) nije utvrđena značajna povezanost između sume bodova i pojedinih crta ličnosti. Ipak, pojedine crte ličnosti su potvrđene kao neovisni čimbenici rizika (logističkom regresijom) za povećani BMI (neuroticizam), promijenjenu sliku o vlastitom tijelu (ugodnost i ekstraverzija) i prakticiranje brzih dijeta (ekstraverzija) kod obje skupine.

crte ličnosti ; prehrambene i životne navike ; srednjoškolci ; studenti ; brze dijete ; stanje uhranjenosti ; slika vlastitog tijela

nije evidentirano

engleski

Dietary characterstics in relation to personality traits of high-school and university students

nije evidentirano

personality triats ; dietary and lifestyle habits ; high-school students ; university students ; fad diets ; state of nourishment, body image perception

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

24.02.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija