Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa (CROSBI ID 409403)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kolak, Paula
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Šušak, Ana
hrvatski
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa
Cilj diplomskog rada je bio praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa. Zamjesi su se razlikovali prema vrsti tropa te prema udjelu tropa koji je zamijenio pšenično brašno. Kruhovi su analizirani pomoću analizatora teksture, a boja je određena uređajem Konica Minolta Chroma Meter CR-400. Provedena su određivanja udjela i aktiviteta vode te specifičnog volumena. Rezultati su pokazali kako se dodatkom pivskog i jabučnog tropa povećava udio vode kao i aktivitet, povećava se čvrstoća i otpor žvakanju. Suprotno, povećanjem udjela tropova smanjuje se specifični volumen, kohezivnost i elastičnost kruha. Rezultati kod određivanja boje kruha prikazuju veću promjenu boje kod kruha s dodatkom jabučnog tropa tj. manju vrijednost svjetline (L*) u odnosu na kruh s dodatkom pivskog tropa.
kruh ; jabučni trop ; pivski trop ; tekstura ; boja ; specifični volumen
nije evidentirano
engleski
Monitoring of the quality characteristics of bread by addition brewers and apple pomace
nije evidentirano
bread ; brewer pomace ; apple pomace ; texture ; colour ; specific volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek