Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka jabučnog tropa na kvalitativne parametre kruha tijekom pečenja (CROSBI ID 409407)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Keser, Mirela Utjecaj dodatka jabučnog tropa na kvalitativne parametre kruha tijekom pečenja / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Lukinac čačić, Jasmina (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Keser, Mirela

Koceva Komlenić, Daliborka

Lukinac čačić, Jasmina

hrvatski

Utjecaj dodatka jabučnog tropa na kvalitativne parametre kruha tijekom pečenja

U specijalističkom radu cilj je bio ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna različitim udjelima suhog jabučnog tropa kao izvora vlakana u kruhu metodom probnog pečenja. Utjecaj jabučnog tropa na svojstva i promjenu boje kruha tijekom pečenja pratila se u različitim vremenskim periodima tijekom pečenja. Određivao se specifični volumen laserskim skenerom uređaja Volscan Profiler, boja površine korice te boja sredine kruha uređajem Minolta Chroma Meter CR- 300, potom je provedena analiza teksture uređajem TA.XT Plus. U gotovom proizvodu pratio se udio i aktivitet vode u sredini i korici kruha te se provelo senzorsko ocjenjivanje kako bi se utvrdio optimalni udio jabučnog tropa u kruhu. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela jabučnog tropa u kruhu povećava se čvrstoća i otpor žvakanju, te udio i aktivitet vode, dok se smanjuje kohezivnost, elastičnost i specifični volumen. Najveću ukupnu promjenu boje imao je uzorak s 15 % jabučnog tropa, a senzorska ocjena je pokazala kako je najprihvatljiviji standardni uzorak od pšeničnog brašna.

kruh ; jabučni trop ; tekstura ; boja ; specifični volumen

nije evidentirano

engleski

Influence of apple pomace supplement on wheat bread quality parameters during baking

nije evidentirano

bread ; apple pomance ; texture ; colour ; specific volume

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice