Utjecaj dodatka jabučnog tropa na kvalitativne parametre kruha tijekom pečenja (CROSBI ID 409407)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Keser, Mirela
Koceva Komlenić, Daliborka
Lukinac čačić, Jasmina
hrvatski
Utjecaj dodatka jabučnog tropa na kvalitativne parametre kruha tijekom pečenja
U specijalističkom radu cilj je bio ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna različitim udjelima suhog jabučnog tropa kao izvora vlakana u kruhu metodom probnog pečenja. Utjecaj jabučnog tropa na svojstva i promjenu boje kruha tijekom pečenja pratila se u različitim vremenskim periodima tijekom pečenja. Određivao se specifični volumen laserskim skenerom uređaja Volscan Profiler, boja površine korice te boja sredine kruha uređajem Minolta Chroma Meter CR- 300, potom je provedena analiza teksture uređajem TA.XT Plus. U gotovom proizvodu pratio se udio i aktivitet vode u sredini i korici kruha te se provelo senzorsko ocjenjivanje kako bi se utvrdio optimalni udio jabučnog tropa u kruhu. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela jabučnog tropa u kruhu povećava se čvrstoća i otpor žvakanju, te udio i aktivitet vode, dok se smanjuje kohezivnost, elastičnost i specifični volumen. Najveću ukupnu promjenu boje imao je uzorak s 15 % jabučnog tropa, a senzorska ocjena je pokazala kako je najprihvatljiviji standardni uzorak od pšeničnog brašna.
kruh ; jabučni trop ; tekstura ; boja ; specifični volumen
nije evidentirano
engleski
Influence of apple pomace supplement on wheat bread quality parameters during baking
nije evidentirano
bread ; apple pomance ; texture ; colour ; specific volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek