Kakvoća paštete od janjetine (CROSBI ID 236993)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Barbić, Fabijan ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko
hrvatski
Kakvoća paštete od janjetine
Pašteta je mesni proizvod različitog sirovinskog sastava o kojem ovisi njegova nutritivna i prehrambena vrijednosti koji se koristi u svakodnevnoj prehrani diljem svijeta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću paštete od janjećeg mesa senzorskim ocjenjivanjem te određivanjem osnovnog kemijskog i masnokiselinskog sastava gotovih proizvoda. Svi parametri senzoričke pretrage janjeće paštete ocijenjeni su sa zadovoljavajućim ocjenama, te je proizvod u konačnici dobio 17.20 od mogućih 19.00 bodova. Količina vode u proizvodu kretala se od 55.10% do 57.41%, količina masti od 26.39% do 28.03%, bjelančevina od 12.26% do 13.34%, pepela od 2.02% do 2.14%, te količina soli (NaCl) od 2.22% do 3.04%. Analizom sastava masnih kiselina u janjećoj pašteti utvrđena je ukupna količina zasićenih (SFA) masnih kiselina od 54.05 % te 42.58 % mononezasićenih (MUFA) i 3.37 % polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina.
janjeća pašteta ; kakvoća ; senzorska svojstva ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav
nije evidentirano
engleski
Quality of lamb pâté
nije evidentirano
lamb pâté, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile
nije evidentirano