Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća paštete od janjetine (CROSBI ID 236993)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Barbić, Fabijan ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko Kakvoća paštete od janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 1; 48-52

Podaci o odgovornosti

Barbić, Fabijan ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko

hrvatski

Kakvoća paštete od janjetine

Pašteta je mesni proizvod različitog sirovinskog sastava o kojem ovisi njegova nutritivna i prehrambena vrijednosti koji se koristi u svakodnevnoj prehrani diljem svijeta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću paštete od janjećeg mesa senzorskim ocjenjivanjem te određivanjem osnovnog kemijskog i masnokiselinskog sastava gotovih proizvoda. Svi parametri senzoričke pretrage janjeće paštete ocijenjeni su sa zadovoljavajućim ocjenama, te je proizvod u konačnici dobio 17.20 od mogućih 19.00 bodova. Količina vode u proizvodu kretala se od 55.10% do 57.41%, količina masti od 26.39% do 28.03%, bjelančevina od 12.26% do 13.34%, pepela od 2.02% do 2.14%, te količina soli (NaCl) od 2.22% do 3.04%. Analizom sastava masnih kiselina u janjećoj pašteti utvrđena je ukupna količina zasićenih (SFA) masnih kiselina od 54.05 % te 42.58 % mononezasićenih (MUFA) i 3.37 % polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina.

janjeća pašteta ; kakvoća ; senzorska svojstva ; kemijski sastav ; masnokiselinski sastav

nije evidentirano

engleski

Quality of lamb pâté

nije evidentirano

lamb pâté, quality, sensory properties, chemical profile, faty acid profile

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XIX (1)

2017.

48-52

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice