Genetic variability of isoflavones in perennial forage legumes populations (CROSBI ID 645626)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Tucak, Marijana ; Horvat, Daniela ; Čupić, Tihomir ; Krizmanić, Goran ; Viljevac Vuletić, Marija ; Sudar, Rezica ; Popović, Svetislav
engleski
Genetic variability of isoflavones in perennial forage legumes populations
Lucerna i crvena djetelina sadrže izoflavone kao bioaktivne komponente. Izoflavoni pozitivno utječu na zdravlje ljudi, kao antioksidansi značajno sudjeluju u obrani biljaka od različitih abiotskih stresova, ali također mogu i štetno utjecati na reproduktivnu sposobnost nekih preživača. Ciljevi istraživanja su bili 1) odrediti sastav i udio izoflavona u populacijama lucerne i crvene djeteline, 2) procijeniti stupanj varijabilnosti izoflavona u populacijama kod obje vrste, 3)identificirati najzanimljivije populacije lucerne i crvene djeteline, koje će se koristiti u oplemenjivanju na poboljšanje kvalitete te razvoj nove germplazme specifične namjene. U istraživanje je bilo uključeno ukupno 49 populacija (20 lucerna, 29 crvena djetelina). Uzorci su prikupljeni iz populacija u poljskom pokusu tijekom dvije uzastopne godine kod lucerne (2014., 2015.), a kod crvene djeteline tijekom 2014. Za identifikaciju i kvantifikaciju izoflavona (daidzein, glicitein, genistein, kumestrol, kemferol, formononetin, biohanin A) korištena je HPLC metoda. Izoflavoni su ekstrahirani iz liofiliziranih i samljevenih listova leguminoza. Kod obje vrste su utvrđene značajne razlike između populacija u udjelu većine pojedinačnih te ukupnih izoflavona. Kod populacija lucerne udio ukupnih izoflavona se kretao od 1907-2701 μg/g suhe tvari (ST), a kod crvene djeteline od 6575-11847 μg/g ST. U populacijama lucerne najzastupljeniji je bio genistein (prosječno 688 μg/g ST ; 29, 5% od ukupne količine), a kod crvene djeteline formononetin (prosječno 5210 μg/g ST ; 61, 8% od ukupne količine). Kod obje vrste identificirano je nekoliko populacija visokog i niskog udjela izoflavona, koje će se koristiti u oplemenjivačke svrhe za razvoj nove germplazme specifične namjene za potrebe stočarstva i farmaceutske industrije.
alfalfa ; red clover ; isoflavones ; variability ; HPLC
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
106-107.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture : Book of abstracts
Sonja, Vila ; Zvonko, Antunović
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Croatian Symposium on Agriculture (52, 2017) ; International Symposium on Agriculture (12 ; 2017)
predavanje
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska