Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Genetic variability of isoflavones in perennial forage legumes populations (CROSBI ID 645626)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Tucak, Marijana ; Horvat, Daniela ; Čupić, Tihomir ; Krizmanić, Goran ; Viljevac Vuletić, Marija ; Sudar, Rezica ; Popović, Svetislav Genetic variability of isoflavones in perennial forage legumes populations // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture : Book of abstracts / Sonja, Vila ; Zvonko, Antunović (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 106-107

Podaci o odgovornosti

Tucak, Marijana ; Horvat, Daniela ; Čupić, Tihomir ; Krizmanić, Goran ; Viljevac Vuletić, Marija ; Sudar, Rezica ; Popović, Svetislav

engleski

Genetic variability of isoflavones in perennial forage legumes populations

Lucerna i crvena djetelina sadrže izoflavone kao bioaktivne komponente. Izoflavoni pozitivno utječu na zdravlje ljudi, kao antioksidansi značajno sudjeluju u obrani biljaka od različitih abiotskih stresova, ali također mogu i štetno utjecati na reproduktivnu sposobnost nekih preživača. Ciljevi istraživanja su bili 1) odrediti sastav i udio izoflavona u populacijama lucerne i crvene djeteline, 2) procijeniti stupanj varijabilnosti izoflavona u populacijama kod obje vrste, 3)identificirati najzanimljivije populacije lucerne i crvene djeteline, koje će se koristiti u oplemenjivanju na poboljšanje kvalitete te razvoj nove germplazme specifične namjene. U istraživanje je bilo uključeno ukupno 49 populacija (20 lucerna, 29 crvena djetelina). Uzorci su prikupljeni iz populacija u poljskom pokusu tijekom dvije uzastopne godine kod lucerne (2014., 2015.), a kod crvene djeteline tijekom 2014. Za identifikaciju i kvantifikaciju izoflavona (daidzein, glicitein, genistein, kumestrol, kemferol, formononetin, biohanin A) korištena je HPLC metoda. Izoflavoni su ekstrahirani iz liofiliziranih i samljevenih listova leguminoza. Kod obje vrste su utvrđene značajne razlike između populacija u udjelu većine pojedinačnih te ukupnih izoflavona. Kod populacija lucerne udio ukupnih izoflavona se kretao od 1907-2701 μg/g suhe tvari (ST), a kod crvene djeteline od 6575-11847 μg/g ST. U populacijama lucerne najzastupljeniji je bio genistein (prosječno 688 μg/g ST ; 29, 5% od ukupne količine), a kod crvene djeteline formononetin (prosječno 5210 μg/g ST ; 61, 8% od ukupne količine). Kod obje vrste identificirano je nekoliko populacija visokog i niskog udjela izoflavona, koje će se koristiti u oplemenjivačke svrhe za razvoj nove germplazme specifične namjene za potrebe stočarstva i farmaceutske industrije.

alfalfa ; red clover ; isoflavones ; variability ; HPLC

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

106-107.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture : Book of abstracts

Sonja, Vila ; Zvonko, Antunović

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

Croatian Symposium on Agriculture (52, 2017) ; International Symposium on Agriculture (12 ; 2017)

predavanje

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)