Poboljšivači u proizvodnji kruha i peciva (CROSBI ID 409569)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bojanić, Maria
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Poboljšivači u proizvodnji kruha i peciva
Glavna zadaća poboljšivača u proizvodnji pekarskih proizvoda je njihovo aktivno djelovanje pri stvaranju proizvoda s novim svojstvima i optimiranje traženih tehnoloških i senzorskih zahtijeva. Najčešći sastojci poboljšivača kruha i pekarskih proizvod su: poboljšivači oksidativnog djelovanja, površinski aktivne tvari – emulgatori, enzimi, šećeri, masnoće, prehrambene organske kiseline i konzervansi - posebna skupina dodataka kojima se sprječava kvarenje pekarskih proizvoda.Dodatkom poboljšivača mogu se proizvesti pekarski proizvodi vrhunske kvalitete, a da se ne mora napustiti uzgoj visokorodnih sorti pšenica ni automatizirani način proizvodnje pekarskih proizvoda.
aditivi ; kruh ; pekarski proizvodi
nije evidentirano
engleski
Improvers in the production of bread and bakery products
Bakery improvers have complex function and they are used for improvement of bakery products during production. Choice of improvers depends of type of flour, type of used equipment, production process and type of product. Improvers which are used for production of bakery products allow : faster production of homogeneous and elastically dough, they improve formability of dough and stability during fermentation, they increase the volume of doug and also they are playing a big role in freshness and durability of final product. Bakery improvers allow consumers to buy the best types of bread in terms of volume, structure, colour of bread crumb, appearance and colour of bread crust, preservation and flavour. Active compounds of bread improvers can be divided into groups: oxidants, enzymes, emulsifiers, sugar, fat and dietary organic acid.
additives ; bread ; baking products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
20.09.2010.
obranjeno
109:282173
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek